Τα συνήθη συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Τα περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στις μέρες μας ολοένα και αυξάνονται, ενώ οι νέοι φαίνεται να επηρεάζονται όλο και περισσότερο.


Εκτός από την αύξηση των περιστατικών προσβολής από τον HIV, θεαματική είναι η αύξηση των περιπτώσεων σύφιλης, γονόρροιας και μόλυνσης με χλαμύδια.

Τα αίτια εντοπίζονται στην αδιαφορία που δείχνουν οι νέοι για τα μέτρα προφύλαξης, το γεγονός ότι η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων έχει γίνει μικρότερη, καθώς και ότι, όταν κάποιος διαπιστώσει ότι έχει μολυνθεί από ένα παράγοντα που μεταδόθηκε διαμέσου του σεξ, πολύ συχνά παραμελεί να ενημερώσει για το γεγονός αυτό τους ερωτικούς συντρόφους που πιθανόν να έχει.


Τα συμπτώματα στους άνδρες περιλαμβάνουν:


– Εκκρίσεις από το πέος: Πρόκειται για διαυγή υγρά που εξέρχονται από την ουρήθρα ή εκκρίσεις που έχουν υποκίτρινο χρώμα


– Πόνος ή κάψιμο κατά τη διούρηση


– Συχνουρία


– Εξελκώσεις στο πέος ή σε άλλα σημεία της γεννητικής ή πρωκτικής περιοχής


Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι η ύπαρξη τέτοιων συμπτωμάτων δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι κάποιος άνδρας έχει προσβληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Εάν παρατηρείτε κάποιο από αυτά, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.


Τα συμπτώματα στις γυναίκες περιλαμβάνουν:


– Εκκρίσεις από τον κόλπο: Αλλαγή στην ποσότητα, το χρώμα και την οσμή των υγρών


– Πόνος κατά τη διούρηση: Πόνος ή κάψιμο, όταν εξέρχονται τα ούρα


– Ανάγκη για συχνότερη η πιο επείγουσα διούρηση παρά ότι συνήθως


Έχτε υπόψη σας ότι, καθώς οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές στις γυναίκες, η ύπαρξη των συμπτωμάτων αυτών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η γυναίκα έχει προσβληθεί από ασθένεια που μεταδόθηκε από το σεξ.


– Έλκη στην περιοχή των γεννητικών οργάνων: Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και η σύφιλη μπορούν να προκαλέσουν έλκη στη γεννητική και πρωκτική περιοχή


– Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες είναι συχνή αιτία δυσπαρευνίας. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.


– Ανώμαλες αιμορραγίες από τον κόλπο: Η απώλεια αίματος μεταξύ των περιόδων, ιδιαίτερα όταν οι απώλειες αυτές ακολουθούν μια σεξουαλική επαφή, μπορεί να είναι δείκτες μια ασθένειας λόγω σεξ.  Πηγή: onmed.gr