ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συναγερμός στη Λέσβο – Ανησυχία για τους ασυμπτωματικούς πρόσφυγες

Microbiologist Milagros Sola processes coronavirus disease (COVID-19) tests in a lab at Madigan Army Medical Center at Joint Base Lewis-McChord, Washington, U.S. April 14, 2020. REUTERS/David Ryder
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εικοσι τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως στη Λέσβο εντοπίστηκαν τρεις ασυμπτωματικοί πρόσφυγες στη Λέσβο οι οποίοι διασώθηκαν το Σαββάτο το βράδυ από το Λιμένικο.

Η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων είναι ακόμη ένας πονοκέφαλος για τους ειδικούς, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου τα ορφανά κρούσματα αυξήθηκε κατά 25% τον μήνα, Ιούνιο.

Εκτός των παραπάνω, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 1η Ιουλίου, μέρα κατά την οποία η Ελλάδα θα αρχίζει να υποδέχεται διεθνείς αφίξεις σε όλα της τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της.

Ωστόσο και σε αυτό υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς πολλοί προβληματίζονται με το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες, στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού, την ώρα που και εντός Ελλάδας η μάχη με τον ιό δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει. 

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες έχουν ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, το οποίο μέχρι στιγμής είναι και το πιο ανησυχητικό. Ο λόγος για τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην χώρα μας μιας και χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια περνούν τις τελευταίες μέρες τα σύνορα ώστε να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Ειδικότερα μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.

Ανησυχία και στη Λέσβο

Όπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, έξι νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Καστοριά, τρία στη Λέσβο (σε ειδική δομή καραντίνας) και τρία στη Σύρο, δύο στην Παραμυθιά, ένα στην Αθήνα ενώ οκτώ από αυτά εντοπίστηκαν σε άτομα που ταξίδεψαν με αεροπλάνο στη χώρα μας.

Αναφορικά με τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Λέσβο, πρόκειται για τρεις ασυμπτωματικούς ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες, που μαζί με άλλους 33 συνολικά, 15 άνδρες, 10 γυναίκες και 11 παιδιά καταγωγής Ιράν και Αφγανιστάν, διασώθηκαν το Σαββάτο 13 Ιουνίου το βράδυ από το Λιμενικό Σώμα βόρεια των βορειοδυτικών ακτών της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας. 

Κατά τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είχε βρεθεί μεταξύ των 36 συνολικά διασωθέντων ένας θετικός στον ιό, ενώ αρνητικοί ήταν όλοι οι άλλοι. Αρνητικά ήταν και τα δείγματα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και όσους άλλους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους κατά τη διάσωση τους.

Οι 36, αμέσως μετά τέθηκαν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα που λειτουργεί για τους νεοεισερχόμενους. Κατά τον επανέλεγχο ο μεν θετικός κατά τον προηγούμενο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός, ενώ τρεις αρνητικοί βρέθηκαν τώρα θετικοί, πλην όμως και οι τρεις ασυμπτωματικοί.

Στο σύνολο τους, οι 36 τέθηκαν ξανά σε 14ημερη καραντίνα, ενώ οι τρεις ασθενείς μετακινήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο.