ΣΥΨΑΣ: «Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας και υπενθύμισε πως όλες οι μεγάλες επιδημίες, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία κι η Αγγλία, πριν ξεσπάσουν είχαν προηγηθεί φαινόμενα συνωστισμού είτε σε εμπορικές εκθέσεις, είτε σε γήπεδα είτε σε μαζικές διαδηλώσεις εν γένει.

«Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο που πυροδοτεί τη φωτιά της πανδημίας», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον κύριο Σύψα, τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο ή σε άλλα μέρη, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία. «Ένας άνθρωπος μες το πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους» εξήγησε μιλώντας στο δελτίο του ΣΚΑΪ.

«Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες, όσοι κι αν είναι.

Παράλληλα, κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και οι υπάλληλοι των εν λόγω καταστημάτων μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων.

«Δεν μπορεί να είναι κανείς συνέχεια εκεί και να επιβλέπει τα πάντα. Δυστυχώς δε γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» παραδέχτηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως σε περίπτωση «ατυχήματος» ζημιωμένη θα βγει τόσο η εκάστοτε επιχείρηση όσο και ολόκληρο νησί και ο τουριστικός προορισμός.

«Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Σύψα ΕΔΩ