Νίκος Σύψας για την καθημερινότητα μετά τη καραντίνα: «Δεν θα φιλάμε το χέρι του παπά»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για την επόμενη μέρα τη πανδημίας μίλησε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Νίκος Σύψας, δίνοντας παραδείγματα για το πώς θα είναι η καθημερινότητά μας και ποιες συνήθειες που είχαμε θα αλλάξουν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως «έχει περάσει το πολύ δύσκολο, το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Παράλληλα μιλώντας για το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων περιορισμού, είπε ότι «θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Ο κ. Σύψας ωστόσο αναφέρθηκε και στα θέματα λατρείας. Για τις εκκλησίες ξεκαθάρισε ότι «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια. Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».

«Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας» διευκρίνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη»