ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Επιστροφή με μάσκες σε κλειστούς χώρους ;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Για το ενδεχόμενο χρήσης υφασμάτινων μασκών στην ελληνική κοινωνία αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ανακοίνωση του υπ. Υγείας για τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, κατά τη σημερινή συζήτηση της ειδικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, συζητήθηκε σοβαρά η χρήση υφασμάτινων μασκών στην ελληνική κοινωνία, η οποία θα γίνεται σε κλειστούς χώρους μετά από ειδική εκπαίδευση.

«Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων συζητήθηκε η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό ή ειδικούς πληθυσμούς για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων. Η επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας η οποία θα γίνεται σαν μια σύσταση αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την οδηγία του ECDC. Θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση μασκών, μετά από εκπαίδευση. Θα ακολουθήσουν ειδικές οδηγίες τις επόμενες δύο ημέρες», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Οι αποφάσεις για τα σχολεία

Συνεχίζεται η συζήτηση στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ για το τι θα γίνει με τα σχολεία, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πώς το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε», ανέφερε ο καθηγητής. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας: «Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Σταθεροποίηση της μεταδοτικότητας του ιού

Σημείωσε ότι σήμερα στην επιτροπή συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η στρατηγική άρσης των μέτρων κι έγιναν τοποθετήσεις από επιστήμονες της επιτροπής και του ΕΟΔΥ καθώς και η στρατηγική επιδημιολογικής επιτήρησης.

Από 2 διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση του R0 πολύ κάτω από το 1 στην ελληνική επιδημία. Οι στόχοι της επιτήρησης παραμένουν η παρακολούθηση της πορείας της επιδημίας, της γεωγραφικής εξάπλωσης και της σοβαρότητας του Covid-19 στον πληθυσμό.