ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: «Οχυρώνεται» η Λάρισα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε καραντίνα από αργά το βράδυ της Πέμπτης είναι η Νέα Σμύρνη Λάρισας, καθώς εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά της περιοχής.

Η αστυνομική παρουσία στην Νέα Σμύρνη είναι έντονη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσίευσε το larissanet.gr, ενώ έχουν ξεκινήσει και απολυμάνσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, προωράει το με γρήγορους ρυθμούς το σχέδιο οργάνωσης της περιοχής.

Το πρωί τοποθέτηθαν, από ειδικά συνεργεία, επτά οικίσκοι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

Ο Δήμος Λαρισαίων έχει έρθει σε συνεννόηση με σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επικοινωνούν, καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με τα σούπερ μάρκετ για παραγγελίες. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι των σούπερ μάρκετ, και ύστερα από συνεννόηση, θα την παραδίνουν σε καθορισμένη ώρα, σε ένα από τα έξι καθορισμένα σημεία, όπου και θα πληρώνονται είτε με μετρητά, είτε με χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει ο στρατός.

«Αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη στον οικισμό», σημείωσε ο κ. Αγοραστός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, εξηγώντας πως είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση διαχείρισης της κρίσης.

«Αν δεν καταλάβουν ότι είναι δικό τους πρώτα το πρόβλημα στα παιδιά τους στις οικογένειες τους, ίσως πάμε σε πιο δραστικά μέτρα», πρόσθεσε, αναφέροντας, παράλληλα, πως «υπάρχουν και άνθρωποι που το είχαν καταλάβει ότι είναι στα σπίτια και μας τηλεφωνούν» αλλά και άλλοι που λένε ότι «ο ιός δεν μας πιάνει εμάς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Ρομά Βασίλης Πάντζος τόνισε στο ίδιο μέσο ότι στον οικισμό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον κίνδυνο. «Είμαστε στο πλευρό της πολιτείας» διαβεβαίωσε και τόνισε πως «υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγες οι ώρες να ενημερώσουμε τον κόσμο τι πρέπει και πώς πρέπει να γίνει».

«Δεν είναι αυτοί που αντιδρούν η συντριπτική πλειονότητα... Σε μεγάλο βαθμό η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων πειθαρχεί και σέβεται τους κανόνες, ένας μέρος τους δεν πειθαρχεί όπως γίνεται σε όλες τις κοινωνίες».

Ανησυχία για τα κρούσματα

Ανησυχία προκαλούν στην Πολιτική Προστασία τα κρούσματα του κορωνοϊού στην περιοχή, με την πολιτεία να λαμβάνει άμεσα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του Covid-19 στη Θεσσαλία.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφτηκαν οι ίδιοι τον καταυλισμό και συνομίλησαν με κόσμο και τους τοπικούς φορείς.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη», λέγοντας πως:

«Το παράδειγμα της Λάρισας νομίζω ότι έρχεται να αποδείξει το πόσο εύθραυστή είναι η κατάσταση. Τέτοια επιδημιολογικά φορτία, σε πολλές περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και να οδηγηθούμε εκεί που με τόση μεγάλη προσπάθεια έχουμε αποφύγει όλον αυτόν τον καιρό. 

Συνεχίζουμε, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τις αυτοδιοικητικές αρχές στην περιοχή, τη στενή επιτήρηση της περιοχής. Και αν χρειαστεί, δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε επιπλέον μέτρα».

Τα νέα μέτρα

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας: «Σήμανε συναγερμός, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη, τον κ. Αγοραστό και το Δήμαρχο, τον κ. Καλογιάννη χρειάστηκε να πάρουμε όλες εκείνες τις αποφάσεις για κήρυξη του οικισμού σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας και για επιβολή προσωρινού περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων του οικισμού των Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης και την προσωρινή άρση της δυνατότητας μετακίνησής τους εκτός της γεωγραφικής περιμέτρου που ορίζεται από τις οδούς Σωκράτους – Πλάτωνος – Λεωφόρο Καραμανλή – Δανάης – Σάκη Καράγιωργα  και αφορά στο συγκεκριμένο οικισμό, δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Καραμανλή με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, που γειτνιάζει με την 110 Πτέρυγα Μάχης».

Ακόμη δόθηκε εντολή να μεταβούν και στο σημείο βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ήδη έχουν προχωρήσει σε περίπου 200 ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή που υπάρχει το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να μεταφερθούν σε δομή εκτός καραντίνας, με υπόδειξη της επιστημονικής κοινότητας και των λοιμωξιολόγων, οι 20 θετικοί οι οποίοι παραμένουν σε αυστηρή καραντίνα στη νέα δομή με εσωτερική και εξωτερική περίμετρο περιφρούρησης.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται μεταφορά σε ξενοδοχείο, εκτός καραντίνας, πολιτών, κατοίκων της περιοχής, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και με υποκείμενα νοσήματα για καθαρά προληπτικούς λόγους.