80Ο μετανάστες στη Μυτιλήνη την πρώτη μέρα της συμφωνίας – Νεκρά δύο παιδιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η ροή μεταναστών στα ελληνικά νησιά από τις τουρκικές ακτές παρότι από σήμερα, 20 Μαρτίου, τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για την επαναπροώθηση στην γείτονα χώρα των παράνομων μεταναστών.

Από νωρίς το πρωί χαοτική ήταν η κατάσταση στην Μυτιλήνη όπου σύμφωνα με πληροφορίες καταφτάνουν συνεχώς βάρκες με μετανάστες από την Τουρκία και υπολογίζεται ότι έχουν φτάσει περισσότεροι από 800 μετανάστες μέσα σε λίγες ώρες.  Στις ακτές της Ρω, περισυνελέγησαν νεκρά δύο μικρά κοριτσάκια 1 και 2 ετών, όταν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσαν από λέμβο που μετέφερε 35 με 40 μετανάστες και πρόσφυγες στο ελληνικό νησί από τα τουρκικά παράλια. Τα άτυχα παιδάκια εντοπίστηκαν από πλωτό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.

Στο μεταξύ ένταση σημειώθηκε το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου μετανάστες με πλαστά έγγραφα προσωρινής διαμονής έγινα η αιτία να μην αποπλεύσει  το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» , όπως Αναφέρουν τοπικά μέσα. Το γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες πλοίο, έπρεπε να έχει ήδη αναχωρήσει από το νησί χθες στις 4 το απόγευμα μεταφέροντας 2.400 μετανάστες στην Καβάλα και να επιστρέψει να πάρει άλλους τόσους.

Καθιστική διαμαρτυρία μεταναστών στην Ειδομένη

Καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη πραγματοποιεί από το πρωί μια ομάδα 5-6 Σύρων προσφύγων με αίτημα το άνοιγμα των συνόρων έτσι ωστε να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Βόρεια Ευρώπη.

Σε χαρτόνια που κρατούν στα χέρια τους οι πρόσφυγες αναγράφεται στα αγγλικά η φράση : "Ανοίξτε τα σύνορα".

Αποτέλεσμα της διαμαρτυρίας ήταν να μην πραγματοποιηθεί προγραμματισμένο δρομολόγιο εμπορευματικής αμαξοστοιχίας προς Σκόπια. 

Χθες σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διανομή ρούχων και τροφίμων, καθώς οι απεγνωσμένοι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, μην μπορώντας να περάσουν τα σύνορα, «όρμησαν» πάνω στα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν κάθε είδους βοήθεια.

Τα μυστικά της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες προβλέπει τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ο αριθμός των μετεγκαταστάσεων έχει αναθεωρηθεί ανοδικά στις 72.000 πρόσφυγες -τους υπάρχοντες 18.000, σύμφωνα με τις προηγούμενες συμφωνίες και τη μεταφορά του υπολοίπου των θέσεων από την Ουγγαρία, που είναι 54.000. 

Αυτό, σύμφωνα με το μηχανισμό «ένας προς έναν», σημαίνει ότι συνολικά 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστραφούν από τα νησιά της Ελλάδας στην Τουρκία και, συνεπώς, άλλοι 72.000 Σύροι πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν από την Τουρκία στην ΕΕ. 

Η συμφωνία προβλέπει πως, εάν φτάσουμε τον αριθμό των 72.000 Σύρων, ο μηχανισμός «θα επανεξεταστεί».

Για την συμφωνία που θα συντονίζει ο Ολλανδός Μ. Φερβέι θα εγκατασταθούν στη χώρα μας 2.300 κοινοτικοί υπάλληλοι που θα βοηθήσουν στην διαχείριση του προβλήματος

Πηγή: liberal.gr