ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΤΟΣ: Μετά την επόμενη μέρα, ένας νέος κόσμος!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Χρήστου Τσίτου

Τραγωδία ή ευκαιρία; Η ιστορία επαναλαμβάνεται ή γράφεται; Λιγότερες οι απαντήσεις και περισσότερες οι ερωτήσεις. Είναι κοινώς αποδεκτό όμως ότι οι πρωτόγνωρες καταστάσεις δημιουργούν νέα δεδομένα. Επιπρόσθετα, το <<μετά>> της τωρινής παγκόσμιας κατάστασης είναι ένας νέος κόσμος, σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό-οικολογικό κ.ο.κ. Συνεπώς, κάθε άποψη και εκτίμηση δεν μπορεί να κριθεί με κανόνες, αλλά μόνο να δώσει τροφή στην λογική του καθενός. Με κανόνα όμως ότι σε συνθήκες μη κανονικότητας, δεν σκεφτόμαστε και κρίνουμε με κριτήρια κανονικότητας.

Η Ευρωπαΐκή Ένωση δημιουργήθηκε μετά τον ΒΠαγκόσμιο Πόλεμο, κάτω από-και τότε-πρωτόγνωρες συνθήκες. Έτσι και τώρα η διάλυση ή η μετάλλαξή της είναι αναπόφευκτη. Τα νούμερα και οι προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και ο νέος τρόπος ζωής όλων μας, αναθεωρούν και αλλάζουν άρδην τις υφιστάμενες κοινωνικές και εργασιακές καταστάσεις.

Τα σύνορα είναι κλειστά. Εμπορικές συμφωνίες, εισαγωγές, εξαγωγές, τουρισμός, χρηματιστήρια, ακίνητα κ.ο.κ βρίσκονται σε ασύμμετρες καταστάσεις, ανατρέπουν προϋπολογισμούς και οικονομικά μοντέλα, οδηγώντας την παγκόσμια οικονομία σε δεδομένα αχαρτογράφητων νερών. Και έτσι, ευκαιρίας δοθείσης, η εύλογη απορία :μήπως η Ελλάδα εν τέλει θα ΄΄στηριχτεί στα πόδια της΄΄, αφού κάθε χώρα της Ε.Ε εφαρμόζει δική της εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας, του μεταναστευτικού, ΄΄χωρίς κορονοομόλογο΄΄ κ.ο.κ ή θα συνεχίσει να λέει alles gute”;;

Το χρήμα έχει αξία όταν κινείται. Η ακινησία το αλλάζει. Συνεπώς, δεν υπάρχει μαγικό επιδοματικό ραβδί επαναφοράς των επιχειρήσεων στην προηγούμενηκανονικότητα. Οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε όλες τις κοινωνικές τάξεις θα είναι εμφανείς, άμεσες και με μεγάλη χρονική διάρκεια. Μετά την επόμενη μέρα πολλές επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν. Αυτές που θα επιβιώσουν θα έχουν και μια νέα παροχή υπηρεσιών, αυτή της διαδικτυακής, με όλες τις οικονομικές, εργασιακές και μισθολογικές  προσαρμογές. Έτσι και ο πελάτης θα προσαρμόσει την οικονομική του κατάσταση και τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του αναλόγως, έχοντας ως γνώμονα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον, αφού βίωσε την εν λόγω κατάσταση, θα την ξαναζήσει.

Ο προΰπολογισμός της οικονομίας, η βάση της οποίας είναι η τουριστική βιομηχανία, ανατρέπεται βίαια. Οι ξένες και εγχώριες επενδύσεις σταμάτησαν και θέτουν την ορθή επιχειρηματική, οικονομική και ανασφαλή ερώτηση : όποτε επανέλθουμε θα ισχύουν οι τότε συμφωνίες, των τότε δεδομένων και προοπτικών ; Δηλαδή ξεκινάμε από εκεί όπου σταματήσαμε ; Προφανώς και όχι.

Εν κατακλείδι, οι μισθολογικές αλλαγές, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, η αναθεώρηση και σύναψη νέων διακρατικών σχέσεων, η νέα μορφή της Ε.Ε, η ανεργία, η ύφεση και γενικότερα ο νέος διαδικτυακός τρόπος ζωής έχουν ξεκινήσει. Αυτό δεν είναι απαραίτητα χειρότερο ή καλύτερο. Σίγουρα είναι διαφορετικό. Αλλά αυτό που πρέπει να αναλογιστούμε είναι η κοινωνική και ψυχολογική διαφοροποίηση, οι ανθρώπινες σχέσεις και η ψυχική υγεία.

Όταν ζεις μια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα η συνήθειά της μπορεί να γίνει αρρώστια. Και τότε μετά την επόμενη μέρα της αποξένωσης, που θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε δια ζώσης και όχι διαδικτυακά τους γονείς-συγγενείς-φίλους μας, άραγε θα το κάνουμε με δάκρυα, ένταση και ψυχή ή με καχυποψία, αντισηπτικά και γάντια;;

Ας βάλουμε όλοι στα θεμέλια του νέου κόσμου μας τα καλά υλικά του παλιού μας, προσαρμόζοντάς τα στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τσίτος Χρήστος

Μαθηματικός-Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίων