ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πότε θα ξεκινήσουν τα μαζικά τεστ στην Ελλάδα

A member of medical staff takes coronavirus test samples of a woman during drive-thru coronavirus disease (COVID-19) testing, on a converted ice rink, in Alkmaar, Netherlands April 8, 2020. REUTERS/Piroschka Van De Wouw
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στο ζήτημα της μαζικής εξέτασης του πληθυσμού με ειδικά τεστ για τον κοροναϊό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στα εργαστηριακά τεστ, τα οποία χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως για την «επιβεβαίωση της νόσου χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί».

«Τα πολλά τεστ αφορούν και νεαρούς και αυτό διαστρεβλώνει τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της επώασης της νόσου, όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά.

Παράλληλα, επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων.

Ωστόσο, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον, αλλά και με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

Ακόμα, όπως είπε σκοπός είναι να «τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Ωστόσο, για την ώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού μετάδοσης του κοροναϊού. «Σε αυτή τη φάση η φυσική απόσταση είναι πιο αποτελεσματική από τα τεστ» είπε.