Καθηγητής ΑΠΘ για κορωνοϊό: «Όποιος θέλει αισιοδοξία ας πάρει ναρκωτικά»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σχετικά με την προοπτική που υπάρχει στα φάρμακα, τα οποία δοκιμάζονται για την αντιμετώπιση του covid-19, αναφέρθηκε ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κύριος Κούβελας υποστήριξε δεν είναι και τόσο αισιόδοξος ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα είναι έτοιμο σύντομα.

Όπως δήλωσε o καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, όποιος κοιτάει «στρατηγικά τις θεραπείες», δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος και χρειάζεται χρόνος μέχρι ν’ αποδειχθεί κάτι.

Ακόμα ισχυρίστηκε ότι «όποιος θέλει αισιοδοξία παίρνει ναρκωτικά» και ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχουν κάποια “κοκτέιλ” φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, τα οποία φαίνεται ότι ίσως είναι δραστικά».

Συγκεκριμένα χρησιμοποιείται «ένα αντιικό σχετικά καινούριο που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στον κορονοϊό μαζί με την υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό που φαίνεται ότι αποδίδουν στα πρώτα στάδια που βαραίνει η νόσος».
Αναλυτικά όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Κούβελας:

«Για όλα όσα φάρμακα ακούτε πραγματικά, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Απολύτως τίποτα, ούτε για την κολχικίνη, δηλαδή είναι τελείως πειραματικό και πέρα από τις ερευνητικές ομάδες που τρέχουν τις δουλειές, οι άνθρωποι που κοιτάμε στρατηγικά τα θεραπείες, δεν είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι, χρειάζεται χρόνος για να αποδειχθεί.

Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τόσο πίσω, υπάρχουν κάποια “κοκτέιλ” φαρμάκων που χρησιμοποιούνται, τα οποία φαίνεται ότι ίσως είναι δραστικά, αλλά αυτό που βασικά συμβουλεύει και η ευρωπαϊκή εταιρία των ειδικών κλινικών φαρμακολόγων είναι ότι τα μέτρα είναι υποστηρικτικά, δηλαδή όλη αυτή η αυξημένη  ιατρική φροντίδα που μπορούμε να δώσουμε.

Το πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα είναι ότι ελλείψει πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η βοήθεια στο σπίτι σε ένα δήμο της Αθήνας είναι μία πολύ σοβαρή κοινωνική δράση, που θα έπρεπε να γίνεται παντού και για όλους. Ο οικογενειακός γιατρός λοιπόν που θα είναι στη γειτονιά μας μαζί με επισκέπτη υγείας, μαζί με κοινωνικό λειτουργό, είναι υπεύθυνοι να φροντίσουν την υγεία των ανθρώπων που θα είναι στο σπίτι τους, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά που θα χειροτερέψουν και θα αναγκαστούν να πάνε στο νοσοκομείο.

Έχουν δοκιμαστεί πολύ συγκεκριμένα αντιικά φάρμακα, δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά απέτυχαν στις δοκιμές, δεν πέρασαν το κατώφλι ώστε τα θεωρήσουμε φάρμακα.

Όποιος θέλει αισιοδοξία παίρνει ναρκωτικά. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μας. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι η αλήθεια και δεν χρειάζεται ίσως να την ξέρουν και όλοι γιατί δημιουργούν προβλήματα με την αγορά των φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σταθερή συνταγή που χρησιμοποιούμε. Χρησιμοποιώντας ένα αντιικό σχετικά καινούριο που φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό στον κορονοϊό μαζί με την υδροξυχλωροκίνη και ένα αντιβιοτικό που φαίνεται ότι αποδίδουν στα πρώτα στάδια που βαραίνει η νόσος».