ΜΝΗΜΗ: Δείτε με ποιους τρόπους θα την οξύνετε!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πολλές από εμάς αναρωτιόμαστε καθημερινά αν παθαίνουμε κάποιου είδους Αλτσχάιμερ. Αστεία ή σοβαρά, ανησυχούμε πολύ κάθε φορά που καλούμαστε να θυμηθούμε κάτι τόσο απλό το οποίο δεν μας έρχεται στο μυαλό με τίποτα! Μην αγχώνεστε όμως. Μια νέα μελέτη μας δίνει τη λύση!

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα λοιπόν ο J. Carson Smith, PhD, επίκουρος καθηγητής του University of Maryland School of Public Health, διαπίστωσε μια μειωμένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σημασιολογική μνήμη (η μακρόχρονη ανάμνηση γεγονότων, πληροφοριών και εννοιών),όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης 12 εβδομάδων. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό - αλλά στην περίπτωση της σημασιολογικής μνήμης, η χαμηλότερη δραστηριότητα υποδηλώνει μεγαλύτερη απόδοση.

Πιο πρόσφατα, ο Smith θέλησε να διερευνήσει το ρόλο της προπόνησης στη σημασιολογική μνήμη. Περίμενε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με αυτό θα ήταν επίσης λιγότερο δραστήριες. Αλλά αφού οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα άσκησης 30 λεπτών, ο Smith και η ομάδα του, εντόπισαν πως εκείνες οι περιοχές του εγκεφάλου πολλαπλασιάζονταν. «Υπάρχει μια αναλογία με αυτό που συμβαίνει με τους μυς», εξηγεί. «Οι μύες "καίγονται" από ενέργεια όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά την άσκηση, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την επαναλαμβανόμενη άσκηση, οι μύες γίνονται πιο αποτελεσματικοί. Τελικά, οι μύες χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για να εκτελέσουν την ίδια εργασία με την πάροδο του χρόνου. Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον εγκέφαλό σας, ο οποίος - όπως και οι μύες σας - μπορεί να προσαρμοστεί όταν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Η αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά από οξεία άσκηση μπορεί να αντικατοπτρίζει μια κάμψη των νευρωνικών δικτύων, η οποία προωθεί προσαρμογές που αναπτύσσουν πιο αποτελεσματική πρόσβαση στις μνήμες με την πάροδο του χρόνου».

Άρα όσο ακονίζεις το μυαλό σου, όσο το γυμνάζεις δηλαδή, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται