Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙΡΟΣ: Χιόνια και στην Αθήνα!

ΚΑΙΡΟΣ: Χιόνια και στην Αθήνα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις και μέσα στην Αθήνα, ο έμπειρος μετεωρολόγος, Δημήτρης Ζιακόπουλος.

Πλήρως αναλυτική πρόβλεψη από τον Δημήτρη Ζιακόπουλο, τον πλέον έμπειρο μετεωρολόγο, για την εξέλιξη της επερχόμενης κακοκαιρίας και της ψυχρής εισβολής που θα προκαλέσει πυκνές χιονοπτώσεις.

Μάλιστα, δεν αποκλείει τοπικά Δευτέρα και Τρίτη τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους και μέσα στην Αθήνα.

Αναλυτικά η πρόγνωση του Δημήτρη Ζιακόπουλου:

Η επικείμενη κακοκαιρία -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- θα επηρεάσει όλη τη χώρα. Ωστόσο, τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι, πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες) θα παρατηρηθούν στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Αναλυτικά:

Κυριακή 5/1/2020

ΚΑΙΡΟΣ:

Δυτική Ελλάδα:

Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο και τη Δ. Πελοπόννησο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ημιορεινά και ημιορεινά, συμπεριλαμβανομένων των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας.

Βόρεια Ελλάδα:

Τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Ο λιγότερος υετός αναμένεται στην κοιλάδα του Αξιού, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.

Υπόλοιπη χώρα:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι στο Αιγαίο. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο (κρίσιμο υψόμετρο τα 150 με 200 μέτρα). Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία θα είναι τοπικά και κατά κανόνα ασθενή και σύντομα.

ΑΝΕΜΟΙ:

Σταδιακή επικράτηση ενισχυμένων ΒΔ έως ΒΑ ανέμων, οι οποίοι ως το τέλος της ημέρας στο Ιόνιο και το Β. Αιγαίο θα φθάσουν τα 9 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:

Σε βαθμιαία πτώση από βορρά προς νότο.

Δευτέρα 6/1/2020

Η κακοκαιρία θα περιοριστεί στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και τα βασικά χαρακτηριστικά της θα είναι: (α) οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως ως τα 10 μποφόρ (Αιγαίο), (β) οι πυκνές χιονοπτώσεις στην Α-ΝΑ Στερεά και Εύβοια (ορεινά-ημιορεινά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου) καθώς και στην ορεινή Κρήτη και (γ) οι καταιγίδες στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Σημειώνεται ότι τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα στα ορεινά-ημιορεινά της Πελοποννήσου (κυρίως στις Α-ΒΑ περιοχές της), τη Θεσσαλία (γενικά ασθενείς αλλά ως τα πεδινά) και τη Β-ΒΑ Ελλάδα με τις σημαντικότερες από αυτές να εντοπίζονται στη Θράκη. Πάντως στις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Β-ΒΑ χώρας οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές και ίσως αντί για χιόνι να παρατηρηθούν βροχές ή χιονόνερο.

ΑΝΕΜΟΙ: Β-ΒΑ στα δυτικά 6 με 7 και στα ανατολικά 8 με10 μποφόρ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: Σε περαιτέρω πτώση.

Τρίτη 7/1/2020

Αρχικά θα διατηρηθούν οι καιρικές συνθήκες της Δευτέρας, αλλά σταδιακά και κυρίως από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Πάντως, οι άνεμοι στα ανατολικά δεν θα πέσουν κάτω από τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή. Επισημαίνεται ότι στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στη Β-ΒΔ Ελλάδα θα είναι ισχυρός.

Πρόγνωση χιονοπτώσεων σε Αττική και Ν. Θεσσαλονίκης

Στην Αττική ο αξιόλογος υετός θα αρχίσει από το βράδυ της Κυριακής και θα κρατήσει περίπου ως το μεσημέρι της Τρίτης. Χιόνια αναμένονται στα ορεινά - ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (150 με 200 μέτρα). Τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τοπικών χιονοπτώσεων και στην Αθήνα.

Στο Ν. Θεσσαλονίκης χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα και μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν την Κυριακή (ακόμα και σε πεδινές περιοχές) και ίσως από το απόγευμα της Δευτέρας ως το μεσημέρι της Τρίτης κυρίως στα ανατολικά