Νήσος Λέβιθα: Αυτό είναι το σχεδόν ακατοίκητο νησί που προορίζεται για πρόσφυγες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το νησί το οποίο φημολογείται οτι θα φιλοξενήσει ένα από τα κέντρα προσφύγων, ουσιαστικά είναι ακατοίκητοι.

Την Τετάρτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων μία κάτοψη ενός κλειστού προαναχωρισιακού κέντρου, το οποίο ήδη έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις…

Και αυτό γιατί φέρεται, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, πως ήταν στο νησί Λέβιθα, με αποτέλεσμα όλοι να ψάχνουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Αυτό λοιπόν βρίσκεται θαλάσσιο χώρο μεταξύ Δωδεκανήσων και Κυκλάδων, απέχει 8 ναυτικά μίλια από την Αμοργό και 6 ναυτικά μίλια από την Κίναρο, ενώ η επιφάνεια του νησιού είναι 9,121 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει μήκος ακτών 34 χιλιόμετρα.

Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Λέρου αν και για αιώνες ανήκε στο περιουσιολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου.

Στην απογραφή του 2001 ζούσαν εκεί 8 κάτοικοι, ενώ σε αυτή που έγινε 10 χρόνια, εμφανίζεται ακατοίκητο, ωστόσο εκεί μένει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου η οικογένεια Καμπόσου με τις ρίζες της στο συγκεκριμένο νησί να ξεκινούν από το 1820.

Εκεί λοιπόν υπάρχει μία κτηνοτροφική μονάδα που την διαχειρίζεται η συγκεκριμένη οικογένεια, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί και μια μικρή ταβέρνα για όσους πηγαίνουν εκεί για μπάνιο από τα κοντινά νησιά.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, υποδομές ρεύματος και ηλεκτρικού δεν υπάρχουν, καθώς για το πρώτο υπάρχει μία μικρή μονάδα για την οικογένεια και την ταβέρνα, ενώ για το δεύτερο υπάρχει δεξαμενή που γεμίζεται με υδροφόρα 2-3 φορές τον χρόνο.