Choking Game: Νέο παιχνίδι πνιγμού μετά τη «Μπλε Φάλαινα»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


... της Ξένια Στέγγου, Ψυχολόγος- Λογοθεραπεύτρια

Το παιχνίδι του πνιγμού, «The Choking Game», επέστρεψε στα σχολεία, τα οποία ήδη ταλανίζονταν από τη «μπλε φάλαινα», το «bullying» και το «bullycide». Πρόκειται για μια διαδικασία που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του διαδικτύου, καθώς μέσω βίντεο που
διακινείται στα κινητά των μαθητών, δίδονται οδηγίες για την ακριβή εκτέλεσή της.

Ο μαθητής κάθεται στα πόδια του και μετρά δέκα συνεχόμενες αναπνοές. Μετά φυσά τον αντίχειρά του και σηκώνεται όρθιος. Ο δεύτερος μαθητής καλείται να τον σφίξει στο λαιμό μέχρι να λιποθυμήσει χρησιμοποιώντας τα χέρια του ή κάποιο άλλο μέσο π.χ.
σχοινί ή καλώδιο.

Το αποτέλεσμα είναι ο μαθητής να πάθει Οξεία Αναπνευστική Οξέωση, μια διαταραχή αερισμού που οφείλεται σε κυψελιδικό υποαερισμό λόγω απόφραξης των αεραγωγών. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής επισημαίνει ότι τα τρία πρώτα λεπτά του στραγγαλισμού οι βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου παραλύουν και οι εγκεφαλικές βλάβες αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα π.χ. κώμα, διασείσεις, επιληπτικές κρίσεις κλπ.

Λίγα δευτερόλεπτα μετά το άτομο χάνει τη ζωή του. Φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι αγόρια στην εφηβική ηλικία και οι ψυχολογικές συνέπειες για τους εμπλεκόμενους στο «παιχνίδι» είναι μεγάλες. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των μαθητών τόσο από γιατρούς, για την διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας, όσο και από ψυχολόγους για τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες.

Η ανελλιπής γονική μέριμνα και η επαρκής επιτήρηση σε όλους τους προαύλιους χώρους των σχολείων αποτελεί τροχοπέδη στην εμφάνιση των φαινομένων μέσα στα σχολεία. Ακόμα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φαίνεται να λογοκρίνονται βίντεο που προωθούν πράξεις βίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερική έχει 900 θύματα του «παιχνιδιού» μέσα σε 10 χρόνια. Μπορούμε να φροντίσουμε να μη θρηνήσουμε κανένα θύμα στη χώρα μας.