ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ: Τι ισχύει τελικά με την αύξηση του εισιτηρίου στα ΜΜΜ

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η καθυστέρηση στην έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης έχει οδηγήσει σε ολιγοήμερη αναβολή στην αύξηση των τιμών στα απλά εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, από 1,20 σε 1,40 ευρώ λόγω μεταβολής του ΦΠΑ από 13% σε 23%.

Η αλλαγή πάντως δεν επηρεάζει την έκδοση των περίπου 300.000 μηναίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που παραμένουν στα 30 ευρώ και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ευελπιστεί ότι θα αυξηθούν, αφού γίνονται πιο ελκυστικές.

Με βάση τις επίσημες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη, η χρονική διάρκεια του απλού εισιτηρίου αυξάνεται από 70 σε 90 λεπτά, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- εξετάζεται να παραμείνει στα 0,60 ευρώ το «μισό» εισιτήριο που πληρώνουν φοιτητές, μαθητές, πολύτεκνοι και άλλες ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Η σχετική εξαγγελία θα γίνει τις επόμενες ημέρες, μαζί με την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να εντάξει στο νέο ΕΣΠΑ την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων με 520 οχήματα, από τα οποία τα 320 θα κινούνται με ντίζελ και τα υπόλοιπα με φυσικό αέριο.

Το κονδύλι, που εξασφαλίστηκε από το υπουργείο Οικονομίας, ανέρχεται στα 56,86 εκατ. ευρώ και ο διαγωνισμός προβλέπεται να προκηρυχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Η τελευταία ανανέωση των λεωφορείων χρονολογείται από το 2004.

Από την πλευρά του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ), οι υπηρεσίες είναι έτοιμες να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τις τιμές στα εισιτήρια που εκδίδονται από τα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς του μετρό.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα των τυπωμένων εισιτηρίων που αναγράφουν την τιμή των 1,20 ευρώ.

Εξετάζονται δύο λύσεις: να δοθεί παράταση, για να τα χρησιμοποιούν όσοι επιβάτες τα έχουν προμηθευτεί ήδη με δεσμίδες από τα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ, ή να κληθούν να τα ανταλλάξουν με νέα, καταβάλλοντας τη διαφορά.

Ο ΟΑΣΑ από το φθινόπωρο, οπότε ανακοινώθηκε η αλλαγή στον ΦΠΑ, φρόντισε να μειώσει την έκδοση νέων εισιτηρίων με τιμή 1,20 ευρώ, για να περιοριστούν οι ποσότητες που θα οδηγηθούν σε απόσυρση και καταστροφή.

Δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα με τη χρονική διάρκεια ισχύος του εισιτηρίου, αφού θα ενημερωθούν οι ελεγκτές κομίστρου ότι θα καλύπτουν διαδρομή 90 λεπτών, παρόλο που κάποια θα αναγράφουν 70 λεπτά.