ΤΟ ΕΣΤΡΩΣΕ – Πού χρειάζονται αλυσίδες (χάρτες)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας το κύμα κακοκαιρίας και ο χιονιάς που έχει ήδη χτυπήσει από την Τετάρτη τη Βόρεια Ελλάδα. 

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, θα υπάρξει περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επιπεδα. Από το βράδυ θα υπάρξει παγετός στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Σήμερα, αναμένεται να χιονίσει ακόμη και στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής - ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Ενώ από το απόγευμα ενδέχεται να να χιονίσει  τοπικά στα πεδινά - ημιορεινά των Κυκλάδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί, 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Το έστρωσε στο Καρπενήσι

Στο Καρπένησι το έχει στρώσει καθώς χιονιζει από χθες το απόγευμα. Οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, καθώς στη Ράχη από τον Τυμφρηστό μέχρι το τούνελ, το οδόστρωμα έχει καλυφθεί με χιόνι. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται προς Κρίκελλο, Δομνίστα και Φουρνά. Το βράδυ της Τετάρτης δίπλωσε στο δρόμο βυτιοφόρο με υγραέριο κοντά στον Τυμφρηστό. Σώος είναι ο οδηγός ενώ δημιουργήθηκαν μόνο μικροπροβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

Χιονίζει στην Εγνατία

Χιονίζει αυτή τη στιγμή στην Εγνατία. Στο ύψος της Καλαμιάς Κοζάνης, έχουν τοποθετηθεί 3 με 4 χιλιόμετρα χιονοφραχτές, προκειμένου να αποφευχθεί το κλείσιμο της Οδού.

Η Αρκαδία στα λευκά

Ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στην Αρκαδία, από το βράδυ της Τετάρτης. Στη Βυτίνα έχει χιονίσει όπως επίσης και στα χωριά του Φαλάνθου και στα Άνω Δολιανά.

Νιφάδες και στη Λαμία

Το πρωί άρχισε να χιονίζει στη Λαμία χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην Εθνική Οδό. Ασθενής χιονόπτωση προς Δομοκό, προς Μπράλο και στουςΑγίους Θεοδώρους χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στην Εθνική Οδό. Στα σημεία που εστιάζεται το πρόβλημα, οι «αλατιέρες» έχουν βγει στην Εθνικό Οδό.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές

Μικροπροβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω ισχυρών ανέμων, που φθάνουν κατά τόπους τα 7 με 8 μποφόρ. Συγκεκριμένα, κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας. Στη βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στις γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Κεραμωτή-Λιμένα Θάσου. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Στο δικτυακό τόπο http://poseidon.hcmr.gr/ μπορείτε να δείτε που θα χιονίσει αναλυτικά πάνω στο χάρτη τις επόμενες ώρες.

12.00

poseidon11

15.00

poseidon12

18.00

poseidon13

21.00

poseidon14

Ο χιονιάς ξεκίνησε από την Τετάρτη

Από την Τετάρτη χιόνισε στα ορεινά των νομών ΘεσσαλονίκηςΧαλκιδικήςΠέλλας,ΠιερίαςΗμαθίας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Θεσσαλονίκη, χιονόπτωση σημειώθηκε από την Ασπροβάλτα, μέχρι το Σοχό, αλλά και στον Χορτιάτη. Μέχρι την Πρωτοχρονιά προβλέπεται για περιοχές τηςΔυτικής Μακεδονίας ολικός παγετός. Χιόνι πέφτει στην πόλη των Σερρών.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διέκοψε την κυκλοφορία λόγω βροχόπτωσης και αυξημένης συσσώρευσης υδάτων στις εξής περιοχές:

Δ.Α. Αλεξανδρούπολης
- Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία στην κοίτη του ποταμού Έβρου, η στάθμη του νερού έχει ως ακολούθως:
1. Στην περιοχή Κήπων, (6,20) μ., με όριο επιφυλακής τα (6,00) μ.
2. Στην περιοχή Πετάλου, (6,00) μ., με όριο επιφυλακής τα (5,60) μ.

Δ.Α. Ροδόπης
- Λόγω ανόδου της στάθμης των υδάτων των ποταμών, στις ισόπεδες διαβάσεις Σκαλώματος – Δοκού – Κάλχα – Ποντικόρεμα – Λισσός – Ιάσιο – Έβρενο – Στρύμη – Αετοκορυφή – Διώνη και Κομψάτου, περιοχή Μωσαϊκού, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων.

Δ.Α. Ορεστιάδας
Καταστράφηκε ολοσχερώς, στο ύψος της Τ.Κ Ορμενίου και σε μήκος (10) μέτρων, η σιδηροδρομική γραμμή Ορμενίου - Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ.

Από νωρίς το μεσημέρι ξεκίνησε να πέφτει πυκνό χιόνι στο Πήλιο με την "άφιξη" του χιονιά, να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλη την ορεινή Μαγνησία, ενώ στα πεδινά και στην πόλη του Βόλου έπεφτε χιονόνερο.

Με αραιή χιονόπτωση στην περιοχή του Δομοκού αλλά και στα ορεινά της Δυτικής Φθιώτιδας ξεκίνησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στη Φθιώτιδα.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται στο χιονοδρομικό του Ανηλίου αλλά και μέσα στοΜέτσοβο, το οποίο θα κάνει λευκή Πρωτοχρονιά.

Στο Καρπενήσι χιονίζει από το απόγευμα. Στην εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου, οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες, αφού στη Ράχη από τον Τυμφρηστό και πάνω, μέχρι το τούνελ, το έχει στρώσει για τα καλά και τις επόμενες ώρες ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι ο παγετός. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται προς Κρίκελλο, προς Δομνίστα και προς Φουρνά, στη θέση "Βράχος".

Στα λευκά ντύθηκαν από νωρίς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο ύψος του Μεθοριακού Σταθμού της Νυμφαίας στην Κομοτηνή, με αισθητή την έντονη πτώση της θερμοκρασίας. Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε το πρωί και στην Καβάλα και τη Δράμα. 

Με βάση την πρόγνωση της ΕΜΥ, από το βράδυ της Τετάρτης προβλέπεται χιόνι και σταβόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου, στην Πεντέλη, τον Γέρακα, τον Άγιο Στέφανο και χιονόνερο σε περιοχές όπως η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, ακόμα και το κέντρο της Αθήνας τη νύχτα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ραγδαία επιδείνωσηθα παρουσιάσει ο καιρός με τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσει και τους 12-13 βαθμούς κελσίου. 

Δεν θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου που θα είναι ισχυρότερος στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η ΕΜΥ εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα σε όσους θα κινηθούν στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Οι χιονοπτώσεις έστω και αραιές θα συνεχιστούν έως το βράδυ της Πέμπτης, ενώ η αλλαγή του χρόνου στην Αττική θα γίνει με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πιθανόν και κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα, χωρίς όμως η ένταση των φαινόμενων να είναι μεγάλη.

Σημαντικές χιονοπτώσεις που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα και στη συγκοινωνία αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά, ενώ οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέο κύμα χιονιά από την Κυριακή ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα.

Όσον αφορά τους ανέμους, στο Αιγαίο θα φτάσουν ακόμα και τα 9 μποφόρ με πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα κυμανθούν μεταβλητοί μεταξύ 5 και 7 μποφόρ.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Το Σάββατο αναμένεται νέο κύμα χιονοπτώσεων σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας.

Σταδιακή βελτίωση των καιρικών φαινομένων θα σημειωθεί από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Αττική

Συστάσεις προς τους πολίτες 

Η Γ.Γ.Π.Π. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Ειδική μέριμνα για τους αστέγους από το δήμο Αθηναίων

Σε μέτρα για τους αστέγους προχωρά ο δήμος Αθηναίων τις επόμενες μέρες, λόγω των προγνώσεων για ραγδαία επιδείνωση του καιρού τα επόμενα 24ωρα.

Θερμαινόμενες Αίθουσες

Ειδικότερα, από σήμερα ανοίγει, στις 10 το πρωί, θερμαινόμενη αίθουσα για τους αστέγους στο χώρο της 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35).
Στη μάχη για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, εισέρχεται το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69).

Εξάλλου, συνεργεία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και οι συνεργαζόμενες εθελοντικές οργανώσεις και φορείς, θα ενημερώνουν από σήμερα τους αστέγους συμπολίτες μας για την λειτουργία των χώρων αυτών.

Τετραψήφιος Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου ο τετραψήφιος αριθμός 1595 του δήμου Αθηναίων, θα είναι διαθέσιμος για τη συνδρομή των πολιτών, για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Πηγή: cnn.gr