ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Οδηγός για τη σωστή παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Χρήσιμος οδηγός για τη σωστή παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης από την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος 

- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές πριν αγοράσουν πετρέλαιο

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας συμβουλεύει τους καταναλωτές να έχουν το νου τους στη διαδικασία παραλαβής του πετρελαίου θέρμανσης, γνωρίζοντάς τους κατ αρχήν, ότι ένας (1) τόνος αντιστοιχεί σε 1.200 λίτρα.

Για την παραλαβή λοιπόν της σωστής ποσότητας πετρελαίου δεν
χρειάζονται ούτε ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα, αρκεί ο καταναλωτής να έχει μια ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα κι ένα μέτρο και να ακολουθήσει την εξής μέθοδο:

- Πρώτα να ογκομετρηθεί η δεξαμενή, για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό ( ένα πόντο) του ύψους της.

- Πριν αρχίσει η παραλαβή πετρελαίου, πρέπει μαζί με τον βυτιοφορέα να μετρήθούν τα εκατοστά ύψους του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή.

- Για αυτή τη μέτρηση θα χρειαστεί η βέργα/μέτρο που πρέπει να τοποθετηθεί κατακόρυφα κι όχι λοξά.

- Επίσης μετά την παραλαβή και ακριβώς με την ίδια διαδικασία (αφού περάσουν 6-7 λεπτά για να κατασταλάξει ο αφρός), πρέπει να μετρηθεί με την βέργα/μέτρο, το ύψος
πετρελαίου στη δεξαμενή.

- Προσοχή, στην απόδειξη η τιμολόγιο που θα μας δώσει ο βυτιοφορέας, πρέπει να αναγράφονται ποσότητα, αξία, επιμέτρηση, ώρα παράδοσης κ.λ.π.

Ας δούμε τώρα πως υπολογίζονται τα λίτρα που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) του ύψους της δεξαμενής. Για παράδειγμα παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα
μήκος , 1 μέτρο πλάτος , 1 μέτρο ύψος. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι 2 x 1 x 1 = 2m3, άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 2.000 λίτρα. Αφού στα 100 εκατοστά (το ύψος της
δεξαμενής) αντιστοιχούν 2.000 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους τους αντιστοιχούν 2.000 / 100 = 20 λίτρα. Επομένως αν η παραπάνω δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά
πετρελαίου πριν την παράδοση και 100 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε θα πληρωθεί για : ( 100 - 12 ) x 20 = =1.760 λίτρα πετρελαίου.

- Ακόμη ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να έχει χρώμα κοκκινωπό, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έχει χρώμα πράσινο. Στην απόδειξη πρέπει να αναγράγεται η ογκομέτρηση της δεξαμενήςκαι του μετρητή πριν και μετά την παραλαβή.

Επίσης είναι σε όλους γνωστό η τακτική συντήρηση του καυστήρα - λέβητα εξασφαλίζει περισσότερη ενέργεια, οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καταναλωτές να ζητούν από τους ειδικούς-αδειούχους τεχνίτες το
φύλλο ελέγχου !

Προσοχή, εάν υπάρχει αμφισβήτηση για την ποσότητα πετρελαίου :
α) πρέπει να ενημερωθεί η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και
Προστασίας Καταναλωτή στη τηλεφωνική γραμμή 1520 και
β) το πετρέλαιο πρέπει να παραληφθεί υπογράφοντας την ένδειξη «με
επιφύλαξη».