Xρεοκόπησε ο ιστορικός όμιλος «Πετζετάκις»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σε κατάσταση πτώχευσης τίθεται ο όμιλος Πετζετάκις, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, οι εργαζόμενοι είχαν καταθέσει αίτηση για κήρυξη σε πτώχευση του ομίλου παραγωγής συστημάτων σκληρών και εύκαμπτων σωλήνων, την οποία η δικαιοσύνη έκανε δεκτή.

Πάντως, δεν αποκλείεται ο όμιλος να ασκήσει έφεση κατά της απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Παγκόσμια παρουσία

Η δικαστική εξέλιξη είναι απόρροια των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο όμιλος Πετζετάκις εδώ και πολλά χρόνια. Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της εταιρείας, ο Πετζετάκις διέθετε παρουσία με έντεκα παραγωγικές μονάδες σε έξι χώρες και ένα εκτεταμένο δίκτυο θυγατρικών εταιριών και αποκλειστικών αντιπροσώπων σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή.

"Η Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε., μητρική εταιρία του Ομίλου, ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι. Το 1961, ο ιδρυτής καθιέρωσε την Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε. ως μια παγκοσμίου φήμης καινοτόμο εταιρία στην βιομηχανία πλαστικών, κατοχυρώνοντας την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC. Τα προϊόντα της εταιρίας έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX ενώ από τότε η τεχνολογία αγοράστηκε και χρησιμοποιείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.

Το 1969, ο Όμιλος επεκτείνει τις δραστηριότητες του στην Πορτογαλία μέσω της HELIFLEX PORTUGUESA LDA (γνωστή σήμερα ως HELIFLEX PETZETAKIS TUBOS), η οποία στις μέρες μας κατέχει ηγετική θέση στην τοπική αγορά των εύκαμπτων σωλήνων.
Το 1971, ο Όμιλος ιδρύει και δεύτερη μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα με σκοπό την κατασκευή σκληρών σωλήνων από PVC.

Σήμερα το εργοστάσιο αυτό αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης παραγωγικής μονάδας, στην οποία παράγονται συστήματα σωλήνων από PVC, PE και PP καθώς επίσης και εύκαμπτοι σωλήνες από PVC και η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του Ομίλου Πετζετάκις.

Ένα χρόνο αργότερα το 1972, ο Όμιλος επεκτείνει την παρουσία του στην Ευρωπαϊκή αγορά εύκαμπτων σωλήνων, ιδρύοντας στην Γερμανία την A.G. Petzetakis GmbH (γνωστή επίσης και ως Heliflex Gmbh). Η πολυετής παρουσία και η δέσμευση του Ομίλου στην σημαντική αυτή αγορά ενισχύθηκε περαιτέρω το 2001 μέσω της εξαγοράς της Behka Plast Gmbh, παραγωγού εύκαμπτων πλαστικών σωλήνων.

Το 2001, δύο νέες εξαγορές ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, ο Όμιλος Πετζετάκις εξαγόρασε την Main Pipesystems (γνωστή σήμερα ως Petzetakis Africa Ltd.) στη Νότιο Αφρική. Η εταιρία αυτή ιδρύθηκε το 1959 και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό συστημάτων πλαστικών σωλήνων της Νοτίου Αφρικής. Η Petzetakis Africa λειτουργεί 4 παραγωγικές μονάδες για την παραγωγή σκληρών σωλήνων από PVC και HDPE καθώς και για την παραγωγή εύκαμπτων σωλήνων από PVC.

Έχει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στη Νότιο Αφρική, με 11 κέντρα διανομής, δέκα αποκλειστικούς αντιπροσώπους και 3 εξουσιοδοτημένες επιχειρήσεις. Η απόφαση του Ομίλου να επενδύσει στη Νότιο Αφρική απορρέει από τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής όσον αφορά την οικοδομική δραστηριότητα και τα έργα υποδομής. Επιπρόσθετα, η γεωγραφική θέση της εταιρίας επιτρέπει την περαιτέρω διείσδυση στις αγορές της Νοτίου Αμερικής και της Αυστραλίας.

Την ίδια χρονιά, ο Όμιλος προχώρησε στην εξαγορά των Induplas SpA στην Ιταλία, Flexiplas S.A. στην Ισπανία και Eurohose Ltd στην Αγγλία. Οι εταιρίες αυτές αποτελούν την Induplas Group, ηγέτη στην Ευρωπαϊκή αγορά εύκαμπτων σωλήνων και ηλεκτρικών αγωγών με κυρίαρχη θέση στις αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας και αρκετών χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Κατά συνέπεια, ο Όμιλος Πετζετάκις καθιερώνει τον εαυτό του ως έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς εύκαμπτων σωλήνων, με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων από PVC και PU. Μέσω της εξαγοράς αυτής, επεκτείνεται η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε μεγαλύτερους βιομηχανικούς πελάτες και χονδρεμπόρους όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ανατολικές χώρες και τις χώρες της Βορείου Αφρικής” αναφέρεται.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: capital.gr