ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μνημονιακές μειώσεις συντάξεων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Αντισυνταγματικές έκρινε το ΣτΕ με απόφασή του τις μνημονιακές μειώσεις συντάξεων που έγιναν το 2012 προκαλώντας έτσι νέα ανατροπή στα ταμεία του κράτους, καθώς η πληρωμή των αναδρομικών τους δικαιούχους θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι αυξήσεις που ξεκινούν από  5%-15% αφορά  800.000 συνταξιούχου ΙΚΑ και ΔΕΚΟ, ενώ  2000 θα πάρουν αναδρομικά από το 2012.

Συγκεκριμένα οι 800.000 συνταξιούχοι ΙΚΑ και ΔΕΚΟ με συντάξεις (σύνολο κύριας και επικουρικής) πάνω από 1.000 ευρώ δικαιούνται αυξήσεις 5%-15%.

Επιστροφή των ποσών αναδρομικά από το 2012 δικαιούνται πάνω από 2000 συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει σε διοικητικά δικαστήρια καθώς  15 συνταξιούχοι που συμμετείχαν στην πιλοτική δίκη.

Το ΣτΕ υπογράμμισε ότι οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012 και το κράτος πρέπει να συνδράμει τα Ταμεία για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, εάν αυτά δεν έχουν κεφάλαια, παρά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που νομοθετήθηκε το 2010.

Οι περικοπές του 2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές υπολογίστηκαν επί του συνόλου της σύνταξης κύριας και επικουρικής και προέβλεπαν:

  • -μείωση 5% για ποσά 1.000,01-1.500 ευρώ
  • -μείωση 10% για ποσά 1.500,01-2.000 ευρώ
  • -μείωση 15% για ποσά άνω των 2000,1 ευρώ

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση δεν δικαιούνται αναδρομικά όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι των πρώην εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, πλην των 2000 (κατ’ εκτίμηση) που προσέφυγαν στα δικαστήρια.

Αντίθετα συνταγματικές και σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  έκρινε το ΣτΕ τις  περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά την διετία 2010-2011. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μείωση του 2012 που ήταν η 5η κατά σειρά κρίθηκε άδικη και εξοντωτική για τους συνταξιούχους που είχαν υποστεί άλλες τέσσερις φορές περικοπές. Όταν κοινοποιηθεί η απόφαση, θα υπάρξει η επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα τονίσει ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές  αλλά θα εφαρμοστούν ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.

Αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

Άμεση ήταν ωστόσο και η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, κύκλοι του οποίου ανέφεραν πως οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σαφώς σεβαστές, αλλά η εφαρμογή τους είναι ανάλογες με τις δημοσιονομικές αντοχές. Λίγο αργότερα ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιάς μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του mega σημείωσε πως : «Οι αυξήσεις θα γίνουν σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού», ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τις συνταξιοδοτικές οργανώσεις για το πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των αυξήσεων. Τέλος, αμφισβήτησε το ότι η επιβάρυνση στα ταμεία θα φτάνει το 1 δισ. σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του δεν θα ξεπεράσει το μισό δισ. 

Πηγή: Parapolitika.gr