ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Όλα όσα πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Ανακοίνωση εξέδωσε η ‘Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Μιχάλη Τσιφάκη και τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Κουλιζάκο, με οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχει, τι πρέπει να αποφεύγει καθώς και τι πρέπει να καταγγέλλει ο κάθε καταναλωτής στις πασχαλινές αγορές του.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο καταναλωτής πριν αγοράσει πρέπει:

1.Να ιεραρχήσει  τις ανάγκες του, να κάνει λίστα  αγορών, και να παρακολουθεί διαχρονικά τις τιμές των κυριότερων αγαθών που αγοράζει, ώστε να επισημαίνει  « αδικαιολόγητες» ανατιμήσεις.

2. Να κάνει επισταμένη έρευνα τιμών και ποιότητας, σε ομοειδή προϊόντα και να μην διστάζει να επιλέξει  ανταγωνιστικό προϊόν, όταν αυτό επιβάλλεται από την σύγκριση.

3. Να μην αγοράζει δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτεται αν μόνο το ένα του είναι χρήσιμο, με απλά λόγια να διαχωρίσει το θέλω από το χρειάζομαι.

4. Να ελέγχει την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

5.Να ελέγχει τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

6. Να ελέγχει την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτού, που ασχολείται με ευαλλοίωτα προϊόντα, ζωικά τρόφιμα  (π.χ. κρέατα, τυροκομικά κ.α.)

7. Να διαβάζει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, επωνυμία κλπ)

8. Να προσέχει και να υπολογίζει τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, συσκευασμένα αλλαντικά κ.α.)

9. Να μην αγοράζει φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά  για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

10. Να αποφεύγει τις πιστωτικές κάρτες και να πληρώνει μετρητοίς  γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος.

 ΚΡΕΑΣ

 1. Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του ζώου, το βάρος του κρέατος και η χώρα προέλευσης.
 2. Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες και ιδιαίτερα να αποφεύγουμε ν’ αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
 3. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή (όχι γλίτσιασμα). Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Οχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
 4. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( από 2 – 4ο C ) και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.
 5. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης,

Την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18ο C.                                                         

Οι καταναλωτές πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος. Το κατάστημα να είναι καθαρό, το προσωπικό να φορά καθαρές μπλούζες και όπου χρειάζεται να φέρει σκούφο και τα εργαλεία και μηχανήματα κοπής να είναι καθαρά.

                      

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ

Χρήσιμο είναι επίσης οι καταναλωτές να ξέρουν και τις σφραγίδες οι οποίες είναι πάνω στα κρέατα, ώστε να γνωρίζουν τι ψωνίζουν. Έτσι λοιπόν σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά ισχύουν τα εξής:

 • Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ (λαμπρό κυανό) και η μία σφραγίδα να αναγράφει την λέξη «Ελλάς».
 • Ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες ( δηλαδή εκτός Ε.Ε. ) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι

χρώματος καστανού και η μία σφραγίδα αναφέρει το      όνομα της χώρας γέννησης.

 • Ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας) και εσφάγισαν σε ελληνικό σφαγείο όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.

ΑΥΓΑ

 1. Να είναι ωοσκοπημένα.
 2. Να μην κουνιέται ο κρόκος.
 3. Να είναι καθαρά και όχι ραγισμένα.

Οι νοικοκυρές που θα βάψουν αυγά τα οποία συντηρούνται στο ψυγείο, για ν’ αποφεύγουν τα ραγίσματα, πρέπει 24 ώρες πριν το βάψιμο να βγάλουν τα αυγά από το ψυγείο για να πάρουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

 • Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποϊίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Προσοχή στα παιχνίδια!

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών. Τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές! Γι’ αυτό το λόγο αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.                                                                                                                                                                          

Προσοχή λοιπόν! Αποτρέψτε τα παιδιά από τις διαφημίσεις, γιατί  αυτή η τεχνική προώθησης πωλήσεων διαμορφώνει ανάγκες , μετατρέπει συνήθειες και διεγείρει επιθυμίες

 • Τα παιχνίδια που αγοράζετε, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE» , που σημαίνει ότι τηρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε.
 • Τα παιχνίδια δεν πρέπει να έχουν αιχμηρές μύτες , βελόνες  και διάφορα άλλα εξαρτήματα που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα και επίσης δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα , ούτε να μυρίζουν σαν αυτά , γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.
 • Μην αγοράζετε ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια( ανοικτές συσκευασίες) και παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής γι’ αυτό είναι και φθηνότερα
 • Να διαβάζεται προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις .
 • Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες , που συνήθως είναι καρκινογόνες. καλό είναι να έχουν την ένδειξη «nontoxic»
 • Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στην συσκευασία) και δεν πρέπει να επιδρά αρνητικά στην ψυχοσύνθεσή του, στην ψυχική του ισορροπία και να διαταράσσει τις σχέσεις του με το οικογενειακό περιβάλλον

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 1520, ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ) 11717, ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ 210 4111080.

Για την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας

Ο Πρόεδρος  Μιχάλης Τσιφάκης                                    

Ο Γενικός Γραμματέας Μιχάλης Κουλιζάκος