Εξουδετέρωσαν 2 γερμανικές βόμβες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ήταν του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου

Δύο βόμβες γερμανικής προελεύσεως του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, που είχαν βρεθεί σε διενεργηθέντα έλεγχο ασφαλείας σε χώρους του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατασκευή, από το εξειδικευμένο προσωπικό του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) του Όπλου του Μηχανικού του Στρατού Ξηράς, εξουδετερώθηκαν χθες βράδυ με τη μέθοδο της «κατακαύσεως των βομβών».

Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορούμαστε στο πλαίσιο των διενεργούμενων εργασιών ερεύνης – εκκαθαρίσεως του αεροδρομίου «Μακεδονία» για την επέκταση του διαδρόμου από-προσγειώσεων και άλλων εγκαταστάσεων από το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), όπως επιβάλλεται από την ισχύουσα νομοθεσία, στις 13 Ιανουαρίου 2014, εντοπίστηκαν δύο βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικής προέλευσης.

Συμφώνως με στρατιωτικές πηγές, εντοπίστηκαν το μεγαλύτερο τμήμα βόμβας τύπου SD-50, με βάρος 55 kgr, η οποία περιέχει 17 kgr ΤΝΤ και μία ακόμη, πλήρης βόμβα, τύπου SC-50, με βάρος 55 kgr και 20 kgr ΤΝΤ.

Η εξουδετέρωσή τους πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του ΤΕΝΞ με τη μέθοδο της «κατακαύσεως των βομβών», έτσι ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιών από πλήρη έκρηξη, ως συνέπεια τόσο της μεγάλης ποσότητας ΤΝΤ, όσο και της μικρής αποστάσεως από τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου. Ακριβώς για τους προαναφερθέντες λόγους, η εξουδετέρωση των βομβών πραγματοποιήθηκε πολύ αργά το βράδυ, μετά το πέρας όλων των προγραμματισμένων πτήσεων του αεροδρομίου, όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγη ώρα από το ΓΕΣ.