Εκλογές 2015: Δείτε πόση άδεια προβλέπεται για τους εργαζόμενους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η ψήφος δεν είναι πλέον υποχρεωτική, ωστόσο παραμένει ύψιστο δικαίωμα των πολιτών και έτσι προβλέπεται και η σχετική άδεια ώστε στις εκλογές όλοι να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα αυτό.

Η άδεια έχει να κάνει με τη χιλιομετρική απόσταση μεταξύ του χώρου εργασίας και του τόπου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Η ανώτατη άδεια που προβλέπεται είναι 3 ημέρες και αυτή αφορά στους κατοίκους νησιών. Υπάρχουν ωστόσο διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη εργασία του καθενός.

Για όσους υπάγονται σε καθεστώς εξαήμερης εργασίας και πρέπει να διανύσουν απόσταση 100−200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης ημέρας. Για αποστάσεις από 201ως 400 χιλιόμετρα χορηγείται άδεια δύο εργασίμων ημερών και για αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων άδεια τριών εργασίμων ημερών.

Για όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εργάζονται με καθεστώς πενθήμερης εργασίας και μετακινηθούν 200 ως 400 χιλιόμετρα η άδεια που προβλέπεται είναι μία ημέρα, άνω των 400 χιλιομέτρων 2 ημέρες και για όσους μετακινηθούν σε κάποιο από τα νησιά κρίνονται οι ιδιαίτερες συνθήκες με ανώτατη άδεια αυτή των 3 ημερών.

Πηγή: newsit