Μέχρι τώρα δέκα οι νεκροί του Norman Atlantic

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην Ελευσίνα το αεροσκάφος C-130 με 43 διασωθέντες

Στους δέκα ανέρχονται οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Norman Atlantic μετά τον εντοπισμό άλλων δύο πτωμάτων μέσα στο πλοίο, ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές. Την ίδια ώρα μεγαλώνει η σύγχυση σχετικά με την ακριβή έκταση της ναυτικής τραγωδίας - με τις ιταλικές αρχές να μην είναι σε θέση να δώσουν εξηγήσεις για δεκάδες φερόμενους ως αγνοουμένους. Ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας Μαουρίτσιο Λούπι ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εκκένωση του πλοίου και διασώθηκαν 427 άνθρωποι - χαρακτήρισε δε εξαιρετικά πρόωρο το να γίνεται αυτή τη στιγμή λόγος για αγνοουμένους. Συνέστησε, μάλιστα να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη οι αριθμοί του αρχικού καταλόγου των επιβαινόντων ο οποίος περιλάμβανε συνολικά 478 ονόματα, μεταξύ των οποίων 268 Έλληνες.

Νωρίτερα, το αρμόδιο κέντρο διάσωσης της Ρώμης ανέφερε 432 διασωθέντες, ενώ στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας ΑΝΕΚ έκανε λόγο στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για 471 επιβαίνοντες, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ορισμένοι να μην μπήκαν στο πλοίο για κάποιο λόγο. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει καλέσει για το λόγο αυτό εκπροσώπους της ΑΝΕΚ και της πλοιοκτήτριας εταιρείας να δώσουν επίσημη ενημέρωση.

Πάντως, μαρτυρίες διασωθέντων κάνουν λόγο για παρουσία ανθρώπων στη θάλασσα και για πιθανό εγκλωβισμό οδηγών στο γκαράζ του Νόρμαν Ατλάντικ, όπου εκδηλώθηκε η μοιραία πυρκαγιά. Άλλες πληροφορίες θέλουν μεταξύ των διασωθέντων να περιλαμβάνονται η σύζυγος ενός μέλους του πληρώματος και δύο λαθρεπιβάτες, που προφανώς δεν είχαν εκδώσει εισιτήριο.

Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος αναφέρει ότι οι έρευνες στο εσωτερικό του πλοίου συνεχίζονται από ειδικά στελέχη της ιταλικής ακτοφυλακής, ενώ τα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης των δύο χωρών βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διασταύρωση των στοιχείων τους.

Για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων τίθενται σε 24ωρη λειτουργία δύο επιπλέον Γραμμές Ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 213 137 1042 και 213 137 1036.

Το πλοίο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες παραμένει σε απόσταση 5 έως 6 ναυτικών μιλίων από τις αλβανικές ακτές, περιστοιχισμένο από ένα ελληνικό ρυμουλκό και τρία ιταλικά, ενώ οι αρχές της Ιταλίας επιμένουν για τη μεταφορά του στο Μπάρι.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχει καταπλεύσει το πλοίο Κρούζ Γιουρόπα με 69 διασωθέντες επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ, ενώ βελτίωση παρουσιάζει η υγεία των τριών ατόμων που μεταφέρθηκαν το πρωί με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Εν τω μεταξύ, περίπου στις 10 το βράδυ αναμένεται στην Ελευσίνα το αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Μπάρι, μεταφέροντας 43 διασωθέντες του «Νόρμαν Ατλάντικ».

Στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας έχει αφιχθεί ειδική υγειονομική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ομάδα του ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Έξω από το αεροδρόμιο βρίσκονται συγγενείς των διασωθέντων αλλά και ατόμων που δεν αναφέρονται στις λίστες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

br