MEΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν ανέργους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το θάρρος κάποιων γυναικών οι οποίες δούλευαν σε εταιρεία «φάντασμα» που εκμεταλλευόταν ανέργους έδωσε το «πάτημα» στην Ελληνική Αστυνομία να ξεσκεπάσει την απάτη και να συλλάβει τους «εγκέφαλους» της επιχείρησης.

Η εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», έταζε δουλειές με υψηλές αμοιβές και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και αλλού). Ήταν, δε, τέτοιο το θράσος των επιτήδειων που διαφήμιζαν πως όσοι προσληφθούν θα λάμβαναν μισθό 8.000-14.000 ευρώ, θα προπληρώνονταν 10 μισθούς, θα είχαν δωρεάν αυτοκίνητο, οικιακή βοηθό, σπίτι, φαγητό, δωρεάν διακοπές 6 ημέρες το μήνα» και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν κάποιες εργαζόμενες που δούλευαν στο τηλεφωνικό κέντρο αποφάσισαν να σπάσουν το απόστημα. Παραιτήθηκαν και αποφάσισαν να καταγγείλουν την απάτη στην αστυνομία. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους «μπράβους» της επιχείρησης να διώχνουν… σηκωτούς τους πολίτες που διαμαρτύρονταν ή ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους, όταν καταλάβαιναν την απάτη σε βάρος τους.

Η μία από τις θαρραλέες γυναίκες άντεξε 2 ημέρες, μερικές ημέρες παραπάνω δύο ακόμη γυναίκες που είχαν το σθένος να προσφύγουν στις αρμόδιες διωκτικές αρχές προκειμένου να σταματήσουν το κερδοφόρο «εμπόριο ελπίδας» με θύματα άνεργους συμπολίτες τους. Το κύκλωμα είχε καταφέρει να αρπάξει χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ, από το υστέρημα των πολιτών, που έψαχναν για δουλειά.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τα τέλη του περασμένου Ιουνίου, από αξιωματικούς του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, χωρίς όμως να αποκαλυφθούν όλες αυτές οι συγκινητικές διαστάσεις που αναδείκνυαν περίτρανα το αίσθημα της αλληλεγγύης και συναδελφικότητας ανάμεσα σε εργαζομένους και ανέργους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα των αστυνομικών, ο 59χρονος Κ.Λ. οργάνωσε μία ομάδα ατόμων, η οποία για δύο χρόνια, μέσω μιας εταιρίας μεσολάβησης, για την προώθηση προγραμμάτων ανεύρεσης εργασίας στο εξωτερικό μέσω αγγελίας, είτε σε εφημερίδες είτε στο Διαδίκτυο, εξαπατούσε ανέργους.

Τα ποσά

Παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, έπειθαν τα υποψήφια θύματα να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάρτιση φακέλων-βιογραφικών, δίνοντας χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 150 έως 300 ευρώ. Εδιναν αποδείξεις για 10 ή 20 ευρώ παραπλανώντας τους ενδιαφερομένους για εργασία. Στις 14 Ιουνίου 2014 πέρασε το κατώφλι της αρμόδιας Αστυνομικής Υπηρεσίας η πρώτη γυναίκα και κατέθεσε ενόρκως ότι από τις 12 Ιουνίου και για δύο ημέρες εργάστηκε στη συγκεκριμένη εταιρία στο τηλεφωνικό κέντρο, απαντώντας στις κλήσεις των απελπισμένων πολιτών που αναζητούσαν εργασία.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας τούς υποχρέωναν εν γνώσει τους να λένε ψέματα στους ενδιαφερόμενους πολίτες για ανύπαρκτες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και με το πρόσχημα αυτό αποσπούσαν από τον καθένα 150 ευρώ. Τα ψέματα ήταν γραμμένα σε ένα δισέλιδο... πλαστικοποιημένο κείμενο, με τις εντολές προς τις τηλεφωνήτριες να μην ξεφεύγουν από αυτό. Η καταγγελία της πρώτης θαρραλέας γυναίκας επιβεβαιώθηκε από τις καταθέσεις δύο ακόμη γυναικών, οι οποίες εργάστηκαν και αυτές στην εταιρία της απάτης για μικρό χρονικό διάστημα.

Στις 25 Ιουνίου 2014 πήγε στην ίδια Αστυνομική Υπηρεσία ο Γιώργος Μοσχονάς και κατήγγειλε ότι το πρωί εκείνης της μέρας είχε πάει στην έδρα της εταιρίας, όπου υπέγραψε σύμβαση για εύρεση εργασίας, όταν όμως διαπίστωσε ότι αυτά που του είχαν υποσχεθεί τηλεφωνικά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με την εταιρία και ζήτησε να του επιστραφεί η σύμβαση που υπέγραψε. Οι υπεύθυνοι της εταιρίας δεν του την επέστρεψαν αλλά αντίθετα τον προπηλάκισαν, τον απείλησαν και τον πέταξαν έξω με τις… κλοτσιές.

Ρόλοι και κατηγορίες

Οσον αφορά στην ιεραρχία των εμπλεκομένων στην οργάνωση, προέκυψε ο αρχηγικός ρόλος του 59χρονου Κ.Λ., ο οποίος ήταν πρόεδρος της επίμαχης εταιρίας, ενώ ο 55χρονος Α.Λ., μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, και η 29χρονη Ε.Τ. ήταν άμεσοι βοηθοί του στον έλεγχο και την καθοδήγηση των μελών που εργάζονταν στην εταιρία τους. Ο Ι.Κ., 41 χρόνων, ενημέρωνε τα θύματα που πήγαιναν στα γραφεία της εταιρίας και έπαιρνε τα χρήματα. Ο 47χρονος Π.Δ., μέλος του διοικητικού συμβουλίου, είχε ως αρμοδιότητα τον έλεγχο των εργαζομένων.

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι ο 53χρονος Χ.Δ. και ο 60χρονος Α.Μ. είχαν αναλάβει τον έλεγχο των ατόμων που πήγαιναν στην εταιρία για αναζήτηση εργασίας, ενώ οι ίδιοι απειλούσαν και απομάκρυναν με βίαιο τρόπο τους παθόντες, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν τη σε βάρος τους απάτη και ζητούσαν την επιστροφή των χρημάτων τους. Ο 45χρονος Δ.Β. ήταν υπάλληλος της εταιρίας και η 38χρονη Σ.Α. ήταν μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας.

Ολοι τους κατηγορήθηκαν για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατά συναυτουργία τετελεσμένης και σε απόπειρα, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά ξεπερνά το ποσό των 120.000 ευρώ, της απειλής, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Αρχικά όλοι οι συλληφθέντες, στις απολογίες τους, αρνήθηκαν τις αποδιδόμενες κατηγορίες σε βάρος τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και περιοριστικούς όρους, ενώ η υπόθεση έχει ανατεθεί στον 3ο τακτικό ανακριτή, που συνεχίζει την έρευνα.

Τα ευρήματα από την επιχείρηση της Αστυνομίας

Την επόμενη μέρα της καταγγελίας του Γιώργου Μοσχονά, στις 25 Ιουνίου 2014, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής πραγματοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση όπου συνέλαβαν επτά άτομα, ενώ αναζητούνταν τουλάχιστον τρία ακόμη.

Στο εσωτερικό της επιχείρησης βρήκαν και κατέσχεσαν 2.045 συμπληρωμένους φακέλους με προσωπικά στοιχεία ατόμων που είχαν πέσει θύματα της απάτης.

Ενα αναστημόμετρο για να παίρνουν… μέτρα στους ανυποψίαστους πολίτες, ένα τρίποδο φωτογραφικής μηχανής για να τους φωτογραφίζουν και 17 σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εντόπισαν και το δισέλιδο έντυπο, που είχαν επισημάνει οι τρεις γυναίκες, στο οποίο αναγραφόταν το κείμενο που ανέφεραν σε κάθε ενδιαφερόμενο που τηλεφωνούσε για εργασία. Από τους 2.045 εξαπατημένους ανέργους, ενδεικτικά οι αστυνομικοί επικοινώνησαν με 10 από αυτούς, οι οποίοι κατέθεσαν ενόρκως ότι είχαν πέσει θύματα απάτης από τη συγκεκριμένη εταιρία.

Στις σωματικές έρευνες είχαν βρεθεί 1.180 ευρώ, επτά κινητά τηλέφωνα και άλλα έγγραφα σχετικά με το απασχολούμενο προσωπικό της εταιρίας.

Πηγή: iefimerida.gr