Εξαιρούνται τα κατεδαφιστέα από τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα κτίσματα που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως κατεδαφιστέα, δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4178/2013 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Στην επίμαχη τροπολογία, που κατέθεσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζεται μάλιστα ότι τα κτίσματα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί πράξη υπαγωγής -με υπολογισμό προστίμου και τυχόν κανονισμό των δόσεων που πρέπει να καταβληθούν- και δεν έχει καταβληθεί το σχετικό παράβολο μέχρι σήμερα, δεν πρόκειται να υπαχθούν σε καμία περίπτωση στον σχετικό νόμο.

Επισημαίνεται, όμως, ωστόσο, ότι η σχετική τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ. Έτσι, για τα κτίσματα τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί στον νόμο ή βρίσκονται σε διαδικασία «τακτοποίησης», δεν αναιρούνται οι διοικητικές πράξεις.

Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζουν ότι η τροπολογία αφορά μόνο ακίνητα σε όσες περιοχές μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν.4178/2013 και σε καμία περίπτωση σε περιοχές που δεν προβλέπεται καμία είδους τακτοποίηση, όπως σε δάση αιγιαλό, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, σημειώνεται ότι η προτεινόμενη διάταξη κατατέθηκε για λόγους εναρμόνισης των διατάξεων του Ν.4178/2013 με το σχετικό άρθρο 20 του Συντάγματος.