Νέα απάτη μέσω Διαδικτύου με «πρωταγωνιστή» έναν 47χρονο


Μία νέα απάτη μέσω Διαδικτύου με «πρωταγωνιστή» αυτή τη φορά έναν 47χρονο έφερε στο φως της δημοσιότητας η Ελληνική Αστυνομία.

Ο δράστης κατάφερε «φάει» χρήματα από δύο άτομα, ως δήθεν προκαταβολή για την πώληση τριών μεταχειρισμένων φορητών υπολογιστών.

Η αποκάλυψη της απάτης που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη έγινε μετά από την καταγγελία των δύο ανυποψίαστων αγοραστών, ηλικίας 61 και 52 ετών.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης ανήρτησε σε ιστοσελίδα του διαδικτυακού χώρου, προσφορά πώλησης τριών μεταχειρισμένων φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, την οποία εντόπισαν οι παθόντες υποψήφιοι αγοραστές, έπειτα από σχετική διαδικτυακή περιήγηση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι καταγγέλλοντες ήρθαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 47χρονο άντρα, ο οποίος τους απέστειλε τα εμπορεύματα μέσω ταχυδρομείου, με αντικαταβολή χρηματικού ποσού.

Μετά την παραλαβή τους, οι δύο αγοραστές, διαπίστωσαν ότι οι τρεις ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν ελαττωματικοί και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον δράστη, τους επέστρεψαν μέσω ταχυδρομείου, προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα. Ωστόσο ο 47χρονος αρνήθηκε, αντιπροτείνοντάς τους να στείλει καινούριους υπολογιστές, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συμβουλεύει τους χρήστες του διαδικτύου:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές που πραγματοποιούν μέσω του διαδικτύου και να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές σε αξιόπιστες ιστοσελίδες που ακολουθούν αξιόπιστα πρωτόκολλα ασφαλείας.

-Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

-Συνίσταται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα

προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

-Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.

-Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρείας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

-Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, το χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.

-Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς.

-Να αποφεύγουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ).

-Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν.

Πηγή: newsbomb.gr