Βόμβα Τασούλα: “Ο Τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δέος σε όλο τον κόσμο προκαλούν οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις της Αμφίπολης και οι εκπληκτικής ομορφιάς ολόσωμες Καρυάτιδες, οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Κώστα Τασούλα μαρτυρούν πολλά στοιχεία για την κατασκευή και τις επιρροές που είχαν εκείνη την εποχή οι κατασκευαστές τους.

«Αυτά τα ακροδάχτυλα των Καρυάτιδων είναι σαν τίτλος ευγενείας», σημείωσε ο κ. Κώστας Τασούλας και «δείχνουν την αθηναϊκή επίδραση στην τέχνη της περιοχής και αυτό είναι λογικό γιατί η Αμφίπολη ήταν αποικία των Αθηνών». 

Ξεκαθάρισε ωστόσο ο κ. Τασούλας ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Αλέξανδρο: «Η διαίσθηση που έχω είναι ότι αυτό είναι αδύνατον και το λέω όχι γιατί θέλω να εκπλαγώ ευχάριστα, αλλά γιατί αν υπήρχε μια τέτοια υπόνοια ή πληροφορία για τον Αλέξανδρο δεν θα μας είχε διαφύγει. Ο ένοικος του μνημείου πάντως είναι αντίστοιχος του μεγαλείου του μνημείου».  Με την δήλωσή του ο κ. Τασούλας βάζει τέλος σε πολλά σενάρια και εικασίες που ήθελαν ο Τάφος να ανήκει στο Μέγα Αλέξανδρο. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Πολιτισμού μίλησε για τις προσωπικές του εκτιμήσεις και σύμφωνα με τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει μέχρι στιγμής. 

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Τασούλα που μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA, η κατασκευή των Καρυάτιδων είναι ρωμαϊκής τέχνης. Η τοποθέτηση αυτή του κ. Τασούλα ρίχνει λάδι στη φωτιά της κόντρας που ξέσπασε μεταξύ της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη και της Καθηγήτριας Αρχαιολογίας Όλγας Παλαγγιά. Η κ. Παλαγγιά εκτιμά ότι είναι ρωμαϊκό το μνημείο, όπως αποκάλυψε μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, κάτι που έκανε την κ. Περιστέρη να απαντήσει και να μιλήσει για συναδέλφους της που «χωρίς να γνωρίζουν μιλούν στα MME, προκειμένου να κερδίσουν 5 λεπτά δημοσιότητας».

Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η εκδοχή πως το ότι η τέχνη είναι ρωμαϊκή, είναι απλώς μια εκδοχή και αυτός που γνωρίζει καλύτερα τις περισσότερες λεπτομέρειες είναι μόνο ο ανασκαφέας και η κ. Περιστέρη. Μάλιστα, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι ούτε ο ίδιος δεν έχει πάει στο σημείο των ανασκαφών, πέρα από την επίσκεψη που είχε κάνει αρχικά με τον Πρωθυπουργό. «Έχω μεγάλη περιέργεια. Θα μπορούσα να πάω, αλλά δεν πρέπει κανείς να ενοχλεί την ανασκαφή. Υπάρχει μια πολύ καλή επιστημονική ενημέρωση και φροντίζουμε κάθε βήμα που γίνεται να βλέπει το φως της δημοσιότητας».

Ο υπουργός Πολιτισμού επιβεβαίωσε παράλληλα και την ύπαρξη του τέταρτου θαλάμου, λέγοντας πως ειδικός επιστήμονας γεωλόγος ανακάλυψε και τέταρτο θάλαμο. «Φάνηκε δηλαδή το πάνω σημείο ενός θυρώματος. Μιας πόρτας. Είναι άνοιγμα συνηθισμένο λιγότερο από ένα μέτρο. Δεν ξέρουμε ακόμη πού οδηγεί. Αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται η δουλειά τον τρίτο χώρο. Πρέπει να στηριχθεί και να αφαιρεθούν τα χώματα.

Ο κ. Τασούλας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις σύλησης του μνημείου, ενώ κατήγγειλε ότι κάποιοι παρακαλούν να μην βρεθεί τίποτα στον τάφο: «είναι απαράδεκτο, αλλά δυστυχώς υπάρχει μια ελάχιστη μειοψηφία με αυτή την συμπεριφορά».



Πηγή: parapolitika.gr