ΚΕΕΛΠΝΟ: Πώς να προστατευτείτε από τον ιό ΗPV

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πριν από 35 περίπου χρόνια, ο καθηγητής Η. zur Hausen έκανε για πρώτη φορά γνωστή την άποψή του ότι η μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Virus – HPV), πέρα από την πρόκληση των γνωστών κονδυλωμάτων, ήταν πιθανόν και η αιτία για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Η επιβεβαίωση κατά τα επόμενα χρόνια της αιτιολογικής σχέσης του HPV με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας οδήγησε στην απονομή του βραβείου Nobel Ιατρικής στον καθηγητή το έτος 2008. Παράλληλα, η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών απέδειξε την άμεση αιτιολογική συσχέτιση του HPV και με καρκίνους άλλων οργάνων και στα δύο φύλα.

Έτσι, χάρη στην αποκτηθείσα γνώση και στις δυνατότητες της σύγχρονης βιοτεχνολογίας δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία 10ετία και είναι πλέον εν χρήσει:

1ον) το πρώτο εμβόλιο εναντίον καρκίνου (HPV εμβόλιο) &

2ον) το πρώτο μοριακό τεστ για προληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο (HPV test)

Tο HPV εμβόλιο προστατεύει εξαρχής από τη μόλυνση από τον ιό, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρξει νόσος (πρωτογενής πρόληψη), το δε HPV test οδηγεί στην έγκαιρη ανίχνευση της αρχόμενης νόσου, έτσι ώστε αυτή να μπορεί να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά (δευτερογενής πρόληψη).

Η σύγκριση του καθιερωμένου τεστ Παπανικολάου με το καινούργιο HPV test για την ανεύρεση από το σύνολο του πληθυσμού εκείνων των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο, απέδειξε σαφώς την υπεροχή του HPV test. Έτσι, αρχίζει σε ορισμένα κράτη η αντικατάσταση του τεστ Παπανικολάου από το HPV test, ως μεθόδος ελέγχου των γυναικών για την πρόληψη του τραχηλικού καρκίνου. Παράλληλα, μετά την εισαγωγή του HPV εμβολιασμού σε πάρα πολλές χώρες και την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των υπαρχόντων εμβολίων, το κύριο θέμα που απασχολεί πλέον τη διεθνή κοινότητα είναι η ευρύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε κάθε μεμονωμένο κράτος με τα υπάρχοντα, ή προσεχώς με τα νέα, ευρύτερου φάσματος εμβόλια, σύμφωνα με τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες.

Θεόδωρος Αγοραστός

Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας

Πηγή: ΚΕΕΛΠΝΟ