ΕΡΤ: Οι σειρές και οι εκπομπές που άφησαν ιστορία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 11/6, «έπεσε» οριστικά το σήμα της αναλογικής και ψηφιακής ΕΡΤ, έπειτα από την αιφνίδια εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης για προσωρινό κλείσιμο

Στο νου των περισσότερων αμέσως ήρθαν αμέσως οι τηλεοπτικές σειρές και οι εκπομπές που άφησαν ιστορία, από την εποχή που η δημόσια τηλεόραση το μοναδικό τηλεοπτικό μέσο στην Ελλάδα, αλλά και αργότερα.

Η εκπομπή ''Αλάτι και Πιπέρι'' του Φρέντυ Γερμανού κατά τη δεκαετία του '70 αποτέλεσε σταθμό στα τηλεοπτικά δρώμενα, με καλεσμένους διάφορα διάσημα πρόσωπα της εποχής.

Από τα πρώτα βήματα της δημόσιας τηλεόρασης ιστορικές σειρές έκαναν την εμφάνισή τους στους δέκτες, ανάμεσά τους σπουδαίες τηλεοπτικές μεταφορές όπως το ''Γιούνγκερμαν'' και ο ''Συνταγματάρχης Λιάπκιν'' του Μ. Καραγάτση, ''Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται'' του Ν. Καζαντζάκη ή η ''Μενεξεδένια Πολιτεία'' του Α. Τερζάκη. Το ''Λούνα Παρκ'' και η κωμική σειρά ''Εκείνες και εγώ'' με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα άφησαν τη δικιά τους ιστορία τη δεκαετία του '70, ενώ οι αξιόλογες παραγωγές συνεχίστηκαν και κατά την επόμενη δεκαετία.

Ανάμεσα στις πιο διάσημες και ιστορικότερες σειρές του '80: ''Η Λωξάντρα'' με την Μπέτυ Βαλάση, ''Το ορκιστείτε παρακαλώ'', ''Το μινόρε της αυγής'', η αγαπημένη ''Μαντάμ Σουσού'', τα ''Βεγγαλικά'' με τον σπουδαίο Θ. Βέγγο και πολλές άλλες, ενώ από τις μεταγενέστερες παραγωγές ξεχωρίζουμε το ''Η αγάπη άργησε μια μέρα'' σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη.

Σημαντική θέση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ είχαν πάντα αρκετές πολιτιστικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, αλλά και εκκλησιαστικά προγράμματα όπως το ''Αρχονταρίκι''. Από τις δημοφιλέστερες ψυχαγωγικές εκπομπές της ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ήταν το ''Στην Υγειά μας'', με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και το ''Μένουμε Ελλάδα'' που προέβαλε τις ομορφιές της χώρας μας.

Πλούσιο ήταν πάντοτε και το παιδικό πρόγραμμα με ελληνικές αλλά ξένες παραγωγές. 

Θυμίζουμε ορισμένες σειρές που οι περισσότεροι, μικροί, περιμέναμε με ανυπομονησία να δούμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες: ''Ο Παραμυθάς'', ''Φρουτοπία'', ''Του κουτιού τα παραμύθια'',  ''Κάπου Κάπως Κάποτε'', ''Το καπλάνι της βιτρίνας'', ''Ο θυσαυρός της Βαγίας'', αλλά και τα ξένα ''Αστυνόμος Σαϊνης'', ''Το μικρό σπίτι στο λιβάδι'', ''Καρουζέλ'',  ''Κάντι Κάντι'', ''Μάγια η Μέλισσα'' και ''Σπορτ Μπίλυ''...

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ ήταν πάντοτε γεμάτο αξιόλογα προγράμματα, σειρές και εκπομπές που αγαπήθηκαν από αρκετό κόσμο, ενώ πρόσφατα  το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει και επιλεγμένες βραβευμένες ξένες τηλεοπτικές σειρές, που γνωρίζουν  τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, όπως το ''Downton Abbey''.

Η ΕΡΤ δυστυχώς έκλεισε αιφνιδίως, αφήνοντας ωστόσο πίσω της πολλές τηλεοπτικές αναμνήσεις σε όλους τους Έλληνες αλλά και ένα οπτικοακουστικό αρχείο ανεκτίμητης αξίας.