Ήρωες πιλότοι πετάνε απροστάτευτοι στο Αιγαίο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα λαμόγια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

«Πετάμε απροστάτευτοι στο Αιγαίο με την ψυχή στο στόμα γιατί τα αεροπλάνα μας δεν διαθέτουν το ηλεκτρονικό σύστημα προστασίας ASPIS II, που το έχουμε αγοράσει αλλά είναι ακατάλληλο και παραμένει στις αποθήκες».

Αυτή η συγκλονιστική αποκάλυψη γίνεται από ιπτάμενο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας στο newsbomb.gr και παρουσιάζει μία από τις πιο βρώμικες ιστορίες, που αφορά τον εξοπλισμό των F16 Block 55+.

Σήμερα, στο δεύτερο μέρος της μεγάλης έρευνας του newsbomb.gr για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, αποκαλύπτουμε πόσο μπορεί να κοστίσει σε ζωές αυτό το σκάνδαλο με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II που δεν έχουν τα αεροπλάνα μας πετώντας πάνω από το Αιγαίο.

Τον Απρίλη του 2003 ο εκπρόσωπος της εταιρείας RAYTHEON, Θ. Λιακουνάκος, υπέγραψε τη σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για τα νέα συστήματα ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας των αεροπλάνων ASPIS II, ύψους 242 εκατ. δολαρίων. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο θα έδινε προκαταβολή 64 εκατ. δολαρίων στην RAYTHEON.

Από τις πρώτες κιόλας δοκιμές έγινε αντιληπτό ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε με τις προδιαγραφές που είχε ορίσει η Πολεμική Αεροπορία. Οι Αμερικανοί δεν δέχτηκαν την άποψη αυτή, εμμένοντας ότι το σύστημά τους είναι εντός προδιαγραφών. Τραγική συνέπεια όλων αυτών είναι τα 60 μαχητικά F16 Block 55+ που αποτελούν την κύρια δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας μας, να πετάνε με ξεπερασμένης τεχνολογίας ασπίδα προστασίας και να είναι ουσιαστικά τυφλά από το 2004. Και όλα αυτά σε μία εποχή που η Τουρκία παρέλαβε πρόσφατα δύο αεροπλάνα AVAX ηλεκτρονικής παρακολούθησης του Αιγαίου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και σε ένα χρόνο θα παραλάβει ακόμα δύο.

Αξιωματικός εν αποστρατεία με μεγάλη εμπειρία στις επιτροπές των εξοπλιστικών συμβάσεων, μας εξηγεί ότι η παραλαβή των συστημάτων αυτών όπως εμείς τα θέλουμε από την RAYTHEON είναι αδύνατη. Και μας εξηγεί το γιατί:

«Όταν μιλάμε για την αμερικανική εταιρεία RAYTHEON θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για έναν από τους βασικούς προμηθευτές των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και από τους πλέον ισχυρούς της Ευρώπης. Είναι η ίδια εταιρεία από την οποία ο Τσοχατζόπουλος προμηθεύτηκε τους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, μία σύμβαση με την οποία ασχολείται ήδη η εισαγγελία για μίζες 10 εκατ. ευρώ.

patroit

Να σας πω στο σημείο αυτό ότι δύο φορές μόνο αγοράσαμε μαχητικά από τις ΗΠΑ χωρίς να ακολουθήσουμε τη λογική του 'πακέτου', δηλαδή χωρίς να τα παραγγείλουμε ετοιμοπόλεμα. Και οι δύο έγιναν επί κυβερνήσεων ΣημίτηΗ πρώτη ήταν στην περίπτωση των 'αμαρτωλών' Patriot και η δεύτερη των 'τυφλών' F16.

Και στις δύο περιπτώσεις η «συμπληρωματική» δουλειά δόθηκε στην αμερικανική εταιρεία RAYTHEON, που στην Ελλάδα αντιπροσώπευε η εταιρεία ΑΧΟΝ του κ. Λιακουνάκου.

Εγώ δεν θα πω αν όλα αυτά σημαίνουν κάτι, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ερευνώνται. Δεν περιμένω βεβαίως να παραλάβουμε τις ηλεκτρονικές ασπίδες των F16, γιατί ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί κάνουν πίσω και δεχτούν να μας χαρίσουν τα όποια πρόστιμα, θα πρέπει το υπουργείο Άμυνας να βρει περίπου 80 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το υπόλοιπο της σύμβασης.

Πέρα όμως από την οικονομική ζημιά του δημοσίου, είναι τεράστιες οι συνέπειες για την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας μας, σε μία εποχή που οι Τούρκοι μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο. Ας μη μασάμε τα λόγια μας. Τα F16 Block 55+ χωρίς σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας αντιμετωπίζουν τους Τούρκους στο Αιγαίο «ημιαξιόμαχα».