ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στην Αθήνα για τα ΊΜΙΑ – Τσίπρας καλεί Μέρκελ πριν πάει στην Άγκυρα


Έντονη ανησυχία, αλλά και ψυχραιμία, επικρατεί στην Αθήνα μετά τη χθεσινή πρόκληση της Άγκυρας στα Ίμια και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων μετά την μη έκδοση στη γειτονική χώρα των 8 τούρκων αξιωματικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr:

• Οι Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και με εντολή χρησιμοποίησης των κωδικών «αυξημένης ταχύτητας», ενώ ενισχυμένη είναι και η παρουσία του στόλου.

• Η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει διαβήματα στις πρεσβείες των σημαντικών ξένων χωρών στη χώρα μας- σύμφωνα με πληροφορίες και στο ΝΑΤΟ- για την τουρκική πρόκληση στα Ίμια. Μια πρόκληση αναβαθμισμένη, καθώς σε αυτή συμμετείχαν αρχηγοί κλάδων των ενόπλων δυνάμεων της Άγκυρας και αξιοποιήθηκε πρωτίστως επικοινωνιακά στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

• Στην Αθήνα, επίσης, έχουν φτάσει πληροφορίες ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια και στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα στην Αλβανία, σε συνεργασία με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετικά αυξημένη ετοιμότητα και προς αυτή την πλευρά.

Καθοριστική, εν τω μεταξύ και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κρίνεται η επίσκεψη της γερμανίδας Καγκελαρίου στην Άγκυρα στις 2 Φεβρουαρίου. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το Real.gr πριν από την επίσκεψη αυτή θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Άγκελας Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνάντηση Μέρκελ- Ερντογάν, άλλωστε, θα συζητηθούν το προσφυγικό και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και η στάση του Βερολίνου απέναντι στο τουρκικό αίτημα για να εκδοθούν στην Άγκυρα οι τούρκοι στρατιωτικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

Τόσο η ένταση του αιτήματος του Ερντογάν προς την Μέρκελ, όσο και η απάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα, καθώς θα επηρεάσουν και την ένταση της επιθετικότητας της Άγκυρας προς τη χώρα μας για την μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr η Αθήνα ολοκληρώνει plan b για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης προσφυγικών ροών από τον Ερντογάν. 

Πέραν των διπλωματικών πρωτοβουλιών, το plan b περιέχει και συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια, αλλά και ευρύτερη ενεργοποίηση της Frontex, πιθανόν και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.