ΕΘΝΙΚΑ: Η Ελλάδα αγοράζει 24 αμερικάνικα F-35 πέμπτης γενιάς

Στην αγορά 18-24 F-35 Joint Strike Fighter από τις ΗΠΑ προχωρά η Ελλάδα καθώς η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε και επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να δρομολογηθεί άμεσα η αγορά των περίφημων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγες βδομάδες είχε προηγηθεί, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και η προμήθεια 18 δικινητήριων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin Co κάθε αγορά F-35 θα κοστίζει 82,4 εκατομμύρια δολάρια το 2020, 79,17 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και 77,9 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η επίσημη επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request-LOR) συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση στις 6 Νοεμβρίου.
Η επιστολή αναφέρει το εξής:

«Η απόφαση για είσοδο (σσ της Ελλάδας) στο πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter θα βασιστεί σε μια ποικιλία παραγόντων όπως το πρόγραμμα παράδοσης των μαχητικών, το πλάνο αποπληρωμής, η διαμόρφωση των αεροσκαφών και ένας πιθανός συνδυασμός για την απόκτηση συνολικά 18-24 τζετ (καινούριων ή μεταχειρισμένων από την αμερικανική πολεμική αεροπορία, αν είναι διαθέσιμα)» αναφέρεται στην Επιστολή Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου.

«Η άμεση απάντησή σας θα εκτιμηθεί» επισημαίνεται στην επιστολή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και Επενδύσεων Θεόδωρος Λάγιος.

«Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος», προσθέτει μεταξύ άλλων.

Ο γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την προώθηση θεμάτων σχετικά με τους αμυντικούς εξοπλισμούς, προσκαλεί τους αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους να επισκεφθούν την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την απόκτηση μιας μοίρας 18 έως 24 μαχητικών αεροσκαφών F-35. «Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον», υπογραμμίζεται επίσης από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην επίσημη LOR για την αγορά αριθμού 18-24 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει στοιχεία για την διαθεσιμότητα και τις τιμές των μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προς πώληση στην Ελλάδα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale αναμένεται να αρχίσουν να παραδίδονται στην Πολεμική Αεροπορία από τις αρχές του 2021 με ρυθμό ένα κάθε μήνα ώστε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους τα πρώτα έξι -ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale- να έχουν ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Λεφτά για τους εξοπλισμούς, για την υγεία όμως δεν υπάρχουν

Πάντως την ώρα που αρκετά δισ. ευρώ σπαταλώνται για την αγορά στρατιωτικού και αστυνομικού εξοπλισμού, δεν συμβαίνει το ιδιο και σε άλλους τομείς οι οποίοι αποτελούν και κοινωνικά αγαθά.

Για Παιδεία, Εργασία και Υγεία, ειδικά εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, με πάνω από 1.000 νεκρούς και τα δημόσια νοσοκομεία στα όρια της πλήρους κατάρρευσης, η χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους είναι από φειδωλή ως ανύπαρκτη, με την κυβερνητική δικαιολογία να είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα.

Για εξοπλισμούς όμως φαίνεται ότι βρίσκονται τα απαραίτητα κονδύλια…