ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ: Τι περιλαμβάνει το νέο μεγάλο πρόγραμμα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για πρώτη φορά μετά το 2003 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι ήρθε «η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη».

Οι έξι αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι:

- Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Έξι από τα νέα Rafale θα είναι καινούρια και τα υπόλοιπα θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

«Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας -και πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό- είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και η αγορά θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022 με την πλήρη απόκτηση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας καινούριας μοίρας Rafale, σε συνδυασμό με τα πολύ προχωρημένα οπλικά συστήματα που αυτή μπορεί να φέρει»  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

- Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. «Αυτό είναι ένα πρόγραμμα που έχει χρόνο

υλοποίησης από πέντε έως επτά έτη» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να το κοστολογήσει επειδή θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές και η κυβέρνηση θα δεχτεί την πιο συμφέρουσα πρόταση, με βάση τις επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και το κόστος των νέων φρεγατών. Τα νέα πολεμικά πλοία θα πλαισιωθούν επίσης από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει ο στόλος, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ (100 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο).

Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων. Αμέσως εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.

- Το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. «Οι 15.000 άνδρες και γυναίκες, θα υποστηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας των στελεχών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός «Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί η θητεία πέραν των 12 μηνών», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τρίμηνη αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς.

Ενεργοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή».

- Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Διαβάστε τι έγραφε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Προσλήψεις 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών και ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα σχεδιάζει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ η ομίχλη του πολέμου απλώνεται πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο. Η κρίση με την Τουρκία διαρκεί ήδη 35 ημέρες, διάστημα κατά το οποίο ο ελληνικός στόλος βρίσκεται εν πλω, παρακολουθώντας τις κινήσεις των Τούρκων και διεξάγοντας συνεχείς ασκήσεις.

Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα η τουρκική επιθετικότητα ανέδειξε τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν από τις προηγούμενες πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες, οι οποίες επέλεξαν να αγνοήσουν την ανάγκη για ετοιμοπόλεμες Ενοπλες Δυνάμεις απέναντι σε μια Τουρκία που υπερεξοπλίζεται ασταμάτητα και συστηματικά.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να αναφερθεί στην επείγουσα προτεραιότητα ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώνοντας την απόφαση πρόσληψης στο στράτευμα 15.000 Ελληνίδων και Ελλήνων μέσα στην επόμενη πενταετία.

Λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές έχουν μειωθεί, η θητεία δεν αυξάνεται, ενώ προκηρύξεις για την πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) δεν έχουν γίνει εδώ και μια δεκαετία. Με την απόφαση για ένταξη 15.000 νέων στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις, η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει σχέδιο για να αντιτάξει στην τουρκική επιθετικότητα ένα στράτευμα ακόμη περισσότερο αξιόμαχο.

Μετά την πρόσληψη, την εκπαίδευση και την ένταξή τους στον Στόλο και τις άλλες κρίσιμες μονάδες του Στρατού και της Αεροπορίας, τα 15.000 νέα στελέχη προβλέπεται να παραμείνουν στο στράτευμα για την επόμενη 20ετία.

Εκτός από τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του αμυντικού μηχανισμού σε προσωπικό, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορα βήματα στην απόκτηση νέων μέσων, παράλληλα με τη διασφάλιση ότι τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα θα έχουν υψηλή διαθεσιμότητα και τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα 15ετίας θα ανέλθει στο ποσό των 25 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να «τρέξουν» άμεσα «έξυπνα» και στοχευμένα εξοπλιστικά προγράμματα με τη συμμετοχή, στο μέτρο του δυνατού, της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων απόλυτα προσαρμοσμένων στις συνθήκες του θεάτρου επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που έχουν εισηγηθεί στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και στον πρωθυπουργό ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων.

Πρώτης προτεραιότητας πρόγραμμα είναι η απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Για την οριστικοποίηση των λεπτομερειών του προγράμματος γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί, με παράλληλη διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών επιτελείων.

Το συνολικό κόστος για την προμήθεια των 18 γαλλικών Rafale με τα όπλα τους αναμένεται να προσεγγίσει τα 4 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συμφωνηθεί πόσα από τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη θα είναι καινούρια και πόσα μεταχειρισμένα. Επειτα από συμφωνία σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, η παράδοσή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή σε περίπου ένα έτος, χρόνος που θεωρείται ρεκόρ για την προμήθεια τέτοιου είδους οπλικού συστήματος.

Η υπογραφή της επίσημης συμφωνίας αναμένεται τις επόμενες ημέρες από τους κυρίους Μητσοτάκη και Μακρόν -παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών-, ίσως και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα ασχοληθεί με την τουρκική επιθετικότητα στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η Πολεμική Αεροπορία σχεδιάζει να εφοδιάσει τη μοίρα των Rafale με πανίσχυρα όπλα όχι μόνο για την αντιμετώπιση απειλών από εχθρικά αεροσκάφη, αλλά κυρίως κατά πλοίων και άλλων στόχων επιφανείας. Η γαλλική κυβέρνηση αποδεσμεύει για την Ελλάδα και τους πυραύλους Exocet, αλλά και τους πυραύλους μακρού πλήγματος Scalp (τύπου Cruise) που έχουν βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και δυνατότητα να χτυπήσουν από πλοία μέχρι γέφυρες. Παραλλήλως θα ξεκινήσει η εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων που σήμερα υπηρετούν στις μοίρες όπου βρίσκονται τα γαλλικά μαχητικά Mirage, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει από δύο μέχρι και έξι μήνες.

Φρεγάτες και τορπίλες

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού τύπου MEKO («Υδρα», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Σαλαμίς») είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αντί του αρχικώς προϋπολογιζόμενου κόστους των 160 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), για την αναβάθμιση των γερμανικών πλοίων θα διατεθεί συνολικά κονδύλι 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έχει ληφθεί η απόφαση για ναυπήγηση τεσσάρων νέων φρεγατών. Το πρόγραμμα απόκτησης των γαλλικών φρεγατών Belh@arra μοιάζει δύσκολο να υλοποιηθεί και στην κούρσα για την υπογραφή του συμβολαίου -που θα σημάνει ισχυρή σχέση για την επόμενη 25ετία- βρίσκονται Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ισπανία, αλλά ακόμη και η Ολλανδία, η πρέσβης της οποίας συναντήθηκε δύο φορές σε διάστημα τεσσάρων ημερών με τον κ. Παναγιωτόπουλο αποκαλύπτοντας το ισχυρό ενδιαφέρον της κυβέρνησής της. Οι νέες φρεγάτες σχεδιάζεται να είναι πολλαπλού ρόλου και όχι μόνο ανθυποβρυχιακές ή για άμυνα περιοχής, όπως θεωρούνται οι γαλλικές Belh@rra ή οι FDI. Ακόμη 4 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν από τα κρατικά ταμεία για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

«Αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας», είπε ο πρωθυπουργός στις 26 Αυγούστου από το βήμα της Βουλής, θυμίζοντας εμμέσως το παράδειγμα του θωρηκτού «Αβέρωφ» που αποκτήθηκε σχεδόν πριν από έναν αιώνα από το φτωχό και μισό σε έκταση τότε ελληνικό κράτος και έγραψε ένδοξες σελίδες ιστορίας.

Επίσης, καινούριες τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», βλήματα, πύραυλοι και πυρομαχικά είναι οι άμεσες προτεραιότητες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί ο κρίσιμος πολεμικός φόρτος. Για τις τορπίλες των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 -να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί κατασκευάζουν έξι ανάλογα για λογαριασμό των Τούρκων- θα δαπανηθούν 100 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και η προμήθεια τεσσάρων αμερικανικών ελικοπτέρων MH-60R μαζί με ένα «πακέτο» επιπλέον κινητήρων, τορπιλών, ραντάρ, ηχοσημαντήρων, ρουκετών και πυραύλων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Μόνο τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διέψευσε την πληροφορία που δημοσιεύτηκε στο «ΘΕΜΑ» ότι η Ουάσινγκτον δεν αποδέσμευσε για χρήση από τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52 της Πολεμικής Αεροπορίας τους αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon.

Με δεδομένο ότι ακόμη και εάν συνομολογηθεί μια στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνδρομής μεταξύ της Αθήνας και των Παρισίων η εθνική άμυνα είναι απόλυτη αρμοδιότητα των Ελλήνων, στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι η κατοχύρωση των νόμιμων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στις θαλάσσιες ζώνες πρέπει να γίνει με ασπίδα τις Ενοπλες Δυνάμεις, η ενίσχυση των οποίων σχεδιάζεται να γίνει λελογισμένα.

Αλλωστε η Τουρκία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι ο σχεδιασμός της είναι να κυριαρχήσει στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο αφού, εκτός από τη ναυπήγηση των έξι γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, προχωρά και στο χτίσιμο δύο αεροπλανοφόρων, γεγονός που προδίδει ότι η υπόθεση της λεγόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι πολύ σοβαρή για να αντιμετωπιστεί με τη συνήθη αδράνεια.

ΠΗΓΗ: protothema.gr