Νέα πρόκληση: Η Τουρκία στήνει βάσεις στον Έβρο

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Νέα ένταση στο νότιο τμήμα του Έβρου, προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία, καθώς τις τελευταίες μέρες ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί στην περιοχή του Τυχερού, οι πυροβολισμοί είναι αντιληπτοί και από τους κατοίκους του Τυχερού, ενώ η στρατοχωροφυλακή έχει εγκαταστήσει τμήματά της σε σκηνές ακριβώς δίπλα από το ποτάμι. Παράλληλα με βάρκες στρατοχωροφύλακες, εκτελούν περιπολίες, υπό το άγρυπνο βλέμμα των Ελλήνων στρατιωτικών και αστυνομικών.
Στην συγκεκριμένη περιοχή, αίσθηση προκαλεί η μη εμφανής παρουσία του τουρκικού στρατού.

Οι Ελληνικές αρχές, αλλά και οι δυνάμεις της frontex οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στον Έβρο και έχουν ενεργό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων, διαθέτοντας προηγμένο εξοπλισμό, παρακολουθούν τα περιστατικά, χωρίς να προβούν σε καμία ακραία αντίδραση.
Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, με πυροβολισμούς στον αέρα, οι οποίοι ήταν σποραδικοί, αναφέρουν κάτοικοι του Τυχερού στο thraki Νεα.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις μετακινήσεις ομάδων μεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και σε περιοχές κοντά στα σύνορα. Προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει δείξει προθέσεις για μαζική μετακίνησή τους προς την Ελλάδα, όπως είχε πράξει στο τέλος Φεβρουαρίου στις Καστανιές. Το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα δεν έχει στο παραμικρό χαλαρώσει τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων και κυρίως το ότι οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί παραμένουν στον Έβρο, λέει πολλά για την κατάσταση.
Οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να συνδεθούν με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα φέρει ο κορονοϊός στην Τουρκία, σε κάθε περίπτωση πάντως κανείς δεν μπορεί να σημάνει λήξη συναγερμού.

Αυτά που καταγράφονται στα σύνορα σχολιάζει και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου με δήλωσή του:

Τα γεγονότα στον Έβρο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς και θρασύτατης προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας που περιλαμβάνει υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών της, πάνω από ελληνικά νησιά, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στον Έβρο και προκλήσεις σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής. Πολιτική που δεν είναι συγκυριακή. Εντάσσεται στην αναθεωρητική της στρατηγική η οποία δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την αυξημένη επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά προϋποθέτει και τους κατάλληλους αποφασιστικούς χειρισμούς από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επιβάλλεται η άμεση θεσμική ενημέρωση και η σύγκληση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας όπως ήδη έχουμε ζητήσει.

πηγή:thrakinea.gr