ΔΙΑΒΑΣΤΕ πώς έζησε ένας Πειραιώτης την κρίση στα Ίμια… από μέσα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Πειραιώτης έγκριτος δημοσιογράφος Χάρης Λαζαρόπουλος, περιγράφει την περίοδο από την ημέρα που οι Τούρκοι κατέβασαν την ελληνική σημαία στα Ίμια μέχρι και τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου.

Ο Χάρης Λαζαρόπουλος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός σε υπηρεσία πληροφοριών... και μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής, συνδέοντας την τραγωδία των Ιμίων με μια σειρά από άλλες εθνικές τραγωδίες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΧΑΡΗΣ ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΣ:

27 Ιανουαρίου 1996: Υπηρετούσα ως έφεδρος υπαξιωματικός σε υπηρεσία πληροφοριών σε μείζονα σχηματισμό, τη διοίκηση του οποίου είχε ο εξαίρετος στρατηγός ε.α. Aleyromageiros Dimitris.

Παρακολουθούσαμε την εξέλιξη της κρίσεως στη σκακιέρα του Αιγαίου ήδη από τις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν είχε προσαράξει στην περιοχή τουρκικό πλοίο. Η ενέργεια των Τούρκων "δημοσιογράφων" (ή και πρακτόρων) να υποστείλουν την ελληνική σημαία και να τοποθετήσουν επί του σημείου το μπαϊράκι τους ήταν προμελετημένη πράξη από ξένο παράγοντα.

Αν ζούσε ο μακαρίτης Χόλμπρουκ θα μας έλεγε πολλά για τη στάση της τότε κυβέρνησης Σημίτη, για τις επικοινωνίες των στελεχών της και για πολλά άλλα που δεν ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία, όπως η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στην αίθουσα επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, αλλά τότε ο ναύαρχος Λυμπέρης υποχρεώθηκε να μεταβεί στο Μαξίμου.

Η τραγωδία δεν κορυφώθηκε με τις ευχαριστίες του Σημίτη προς τους Αμερικανούς. Πληρώθηκε με τη ζωή τριών ηρώων του ΠΝ, του αντιπλοιάρχου Χριστόδουλου Καραθανάση, του αντιπλοιάρχου Παναγιώτου Βλαχάκου και του σημαιοφόρου Έκτορος Γιαλοψού, εκείνη τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου.

Δεν θέλω να πω τι είδα, τι άκουσα ή τι έμαθα στη συνέχεια. Όσα έχω γράψει κατά καιρούς αποτελούν αποσπασματικά μέρη μιας ιστορίας που συνδέω με την αισχρή συμφωνία της Μαδρίτης (την οποία απεδέχθησαν Σημίτης και ΓΑΠ), με την περιπέτεια του Οτσαλάν (που την ξέρω από πολλές διαστάσεις και το γνωρίζουν κάποιοι), αλλά και με το τραγικό δυστύχημα που έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης εν πτήσει προς το Βουκουρέστι (γεγονός που έβαλε σε νέα διάσταση τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και τον ρόλο του ΟΗΕ μέσω των "σχεδίων" του Αννάν).

Αυτά πριν αρχίσουν τα ψεκασμένα πανηγύρια για να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία κάποιων κατ' επάγγελμα και των υστέρων "πατριωτών" του πολιτικού συστήματος, με αφορμή την ημέρα.