Δραματικές εξελίξεις: Ο τουρκικός στόλος κυκλώνει Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ – Σε ετοιμότητα το Π.Ν.

Τέσσερις συνολικά NAVTEX εξέδωσαν οι σταθμοί στην Αττάλεια και τη Σμύρνη δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία με την έκδοση των τεσσάρων NAVTEX δεσμεύει περιοχές κοντά σε Λήμνο, Καστελόριζο καθώς επίσης και μεγάλη έκταση της κυπριακής ΑΟΖ προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις με βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την πρώτη κατά σειρά NAVTEX εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας που «δεσμεύει» θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που θα διεξαχθούν από την Τετάρτη στις 19:00 έως την Πέμπτη στη 01:00.

Η δεύτερη NAVTEX εκδόθηκε από τον ίδιο σταθμό για ναυτικά γυμνάσια σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν στις 7:00 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Ο σταθμός της Αττάλειας δεν σταμάτησε εκεί όμως, καθώς με νέα, τρίτη, NAVTEX δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νότια του συμπλέγματος Μεγίστης, για ναυτική άσκηση που θα διεξαχθεί την Τετάρτη από τις 05:00 έως τις 09:00 την ίδια ημέρα.

Σημειώνεται ότι η προκλητικότητα των Τούρκων, είχε και συνέχεια καθώς εκτός από τις τρεις προαναφερόμενες NAVTEX εξέδωσε και μία τέταρτη με την οποία δεσμεύει περιοχή στο βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα στα νησιά της Λήμνου και της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Σμύρνης του τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό πρόκειται να εκτελέσει ασκήσεις με βολές, την Πέμπτη από τις 01:30 μέχρι τις 07:00.