Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Πειραιά

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το «τιμαλφέστατο θησαύρισμα του Πόντου», όπως αποκάλεσε την ιερή εικόνα της Παναγίας Σουμελά ο Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ, μαζί με το Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου και το σταυρό των Κομνηνών– που φυλάσσονται στο Βέρμιο στο ναό της Παναγίας Σουμελά– θα βρίσκονται τον Μάιο στον Πειραιά, και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, για λαϊκό προσκύνημα, προκειμένου όπως είπε ο μητροπολίτης να έρθουν «προς αγιασμό κι ευλογία των Ποντίων αδελφών του λεκανοπεδίου».

Ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ανακοίνωσε το ιδιαίτερο αυτό γεγονός στην κοπή της πίτας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας το προηγούμενο Σάββατο.

Αρχικά γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους ότι φέτος «στον Πειραιά, στις 19 Μαΐου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου που είναι τόσο πολύ σημαντικό, γιατί θα είναι το μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Για να υπομιμνήσκει τη θυσία των 353.000 Ελλήνων Ποντίων αδελφών μας, τα μαρτύριά τους και το αίμα που έρρευσε για να ποτίσει το δέντρο της Ρωμιοσύνης».

Στη συνέχεια μίλησε για «τα σεβάσματα του Πόντου», όπως αποκάλεσε την αγία εικόνα, το Ευαγγέλιο και το σταυρό των Κομνηνών, που θα βρίσκονται σε λίγο καιρό στον Πειραιά «για να ευλογήσουν τον ποντιακό ελληνισμό διαχρονικά και κυρίως να εμπνεύσουν τις νεότερες γενιές και να υπομνήσκουν τη θυσία των προγόνων μας για να είμεθα εμείς ελεύθεροι, για να χαιρόμεθα τη δημοκρατία μας και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας».

Από τις δηλώσεις του Μητροπολίτη δεν είναι εμφανές εάν τα κειμήλια των Ποντίων θα έρθουν στο πλαίσιο του εορτασμού των Αγίων (21 Μαΐου) ή εντάσσονται και στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων του μνημείου της Γενοκτονίας (19η Μαΐου, όπως ανέφερε).

Χιλιάδες πιστοί περιμένουν υπομονετικά στην ουρά προκειμένου να επικαλεστούν την Παναγία των Ποντίων

Ο Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, ανέφερε ότι η επιθυμία ήταν της Μητρόπολης Πειραιώς, και ως ίδρυμα θα την αποδεχθούν και τυπικά κατά την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. «Αποδεχτήκαμε το αίτημα με χαρά κι έχουμε μάλιστα και συνεδρίαση και θα το εισηγηθούμε το θέμα θετικότατα», μας είπε. «Αν αυτό τώρα συμπέσει και συνδυαστούν [η εορτή και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου] θα είναι ευλογημένο. Ό,τι πει ο Μητροπολίτης», κατέληξε.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται από τις 17 Μαΐου στον Πειραιά.