Η Αθήνα υποδέχεται το Άξιον Εστί – Η ιστορία της θαυματουργής εικόνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Άξιον Εστί, η Εφέστια εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο Πρωτάτο, στις Καρυές του Αγίου Όρους έρχεται στην Αθήνα προς προσκύνηση. Η Παναγία, η Μάνα των Ελλήνων στις δύσκολες στιγμές  έρχεται για να γιατρέψει τις πληγές του σώματος και της ψυχής των Ελλήνων που δοκιμάζονται.

Η ημερομηνία έλευσής της είναι η ερχόμενη Τετάρτη, 3 Μαΐου και θα εκτεθεί επί δυο εβδομάδες σε λαϊκό προσκύνημα.

Η Ιερά Κοινότητα της μοναστικής πολιτείας θα συνοδεύσει «εν σώματι» την εικόνα, που θα μεταφερθεί με ειδική πτήση – προσφορά της Aegean, από τη Θεσσαλονίκη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, όπου προγραμματίζεται λαμπρή υποδοχή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και εκπροσώπων της πολιτείας.

Κατά την παραμονή της Παναγίας του Άξιον Εστί θα τελεσθεί στη Μητρόπολη Αθηνών τρισάγιο στη μνήμη των νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η Παναγία του Άξιον Εστί θεωρείται το σημαντικότερο κειμήλιο του Αγίου Όρους, φυλάσσεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και σπανίως βγαίνει από τον Άθω.

Εν προκειμένω η μεταφορά της για προσκύνημα στην Αθήνα ήταν παλαιότερο αίτημα του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου για να λαμπρύνει με την παρουσία της την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ωστόσο, λόγω κορωνοϊού δεν κατέστη τότε δυνατή η έξοδός της από την Αθωνική πολιτεία και βγαίνει τώρα που οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η αναβολή

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ως ημερομηνία έλευσης είχε οριστεί η 15η Μαρτίου και αρχικό σημείο υποδοχής το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Ωστόσο, μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφραζε προβληματισμούς όσον αφορά τις καθημερινές συγκεντρώσεις που πραγματοπιούνταν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι συγκεντρώσεις δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις αντιδράσεις για το δυστύχημα, αλλά με την γενικότερη κοινωνική αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας.

Προέκυψε λοιπόν το ερώτημα μήπως τελικά την ημέρα της άφιξης της Ιεράς Εικόνας στις 15 Μαρτίου υπάρξουν παράλληλα κινητοποιήσεις στους δρόμους της Αθήνας κι έτσι αποφασίστηκε η έλευσή την τον Μάιο.

Η ιστορία της εικόνας

Η εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Άξιον Εστί» αγιογραφήθηκε πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, κατά το πρότυπο της Παναγίας Ελεούσας του Κύκκου που βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι έργο του «προσωπογράφου της Παναγίας» Ευαγγελιστή Λουκά.

Η εικόνα που φιλοτεχνήθηκε την εποχή της εικονομαχίας είναι αυστηρά βυζαντινή, η δε όψη της επιβλητική, αυστηρή και συνάμα γλυκειά, θυμίζει τη Μάνα που μαλώνει και συνάμα είναι πάντα κοντά στα παιδιά της.

Το 1836 το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας σκεπάσθηκε με λιθοστόλιστο αργυροχρυσωμένο κάλυμμα ) μοναδικής αγιορείτικης τέχνης, το οποίο φέρει στο εξωτερικό της περίβλημα τις σφραγίδες των είκοσι μονών του Αγίου Όρους. Το «Άξιον Εστί» έχεις διαστάσεις 70,5×44 εκ., χωρίς την αργυρή θήκη που την περιβάλλει και φέρει την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Καρυώτισσα».

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η Παναγία κρατά τον Ιησού Χριστό (παιδί) στη δεξιά αγκαλιά της. Είναι ο τύπος της Θεοτόκου της Δεξιοκρατούσας. Το αριστερό χέρι του Ιησού εισχωρεί κάτω από το μαφόριο και το κουκούλιο της Θεοτόκου, προς τον κόρφο και την καρδιά της. Αυτό δείχνει και την εξάρτηση της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού από την τροφό Μητέρα Του. Ο Ιησούς Χριστός κρατά ειλητάριο στο δεξί χέρι Του που γράφει την προφητεία του Προφήτη Ησαΐα: «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ου είνεκεν έχρισέ με…» (Προφ. Ησαΐας 61: 1). Εικόνες όπως αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατά των αιρετικών, για την εικονογραφική διακήρυξη και διατύπωση του ορθοδόξου δόγματος της Εκκλησίας μας περί της ενανθρωπήσεως του Θεού Λόγου.

Το 1963, με αφορμή τον επίσημο εορτασμό της χιλιετηρίδος του Αγίου Όρους, η εικόνα με απόφαση της Ιεράς Κοινότητος και με τη συνοδεία μητροπολιτών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των αντιπροσώπων των μονών μεταφέρθηκε στην Αθήνα, όπου την υποδέχτηκαν με εξαιρετικές τιμές, βαθύτατη ευλάβεια και συγκίνηση. Πλήθος πιστών της πρωτεύουσας είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την ιστορική εικόνα, που για πρώτη φορά έβγαινε από το Άγιο Όρος. Μεταγενέστερα, το Φθινόπωρο του 1999 η εικόνα μεταφέρθηκε στον Άγιο Παντελεήμωνα Αχαρνών.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος για να προσκυνήσουν την Εφέστια εικόνα του Αγίου Όρους, Άξιον Εστί. Τα αφιερώματα των πιστών διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών της Δυτικής Αττικής. Το 2017 μεταφέρθηκε στο Βύρωνα όπου τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίσης, έχει μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκης και την Κύπρο.

Πηγή: orthodoxianewsagency