Η Εκκλησία τιμά την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου, που γιορτάζει 28 Ιουλίου , ήταν ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Το όνομά της έχει συνδεθεί με θαύματα σχετικά με τη γονιμότητα και τις επαπειλούμενες εγκυμοσύνες.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η Αγία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου γεννήθηκε το 825 μ.Χ. στη Καππαδοκία της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της μεγάλης εικονομαχίας.

Πατέρας της ήταν ο Φιλάρετος, στρατιωτικός διοικητής της περιοχής. Όταν το 843 μ.Χ. η αυτοκράτειρα Θεοδώρα έβαλε τέλος στην εικονομαχία, ζήτησε από τον Φιλάρετο να φέρει στην Κωνσταντινούπολη την Ειρήνη, προκειμένου να νυμφευτεί με τον γιο της Μιχαήλ. Όμως η Ειρήνη ήθελε να ακολουθήσει τον ασκητικό βίο και μετέβη στην περίφημη Μονή Χρυσοβαλάντου, όπου εκάρη μοναχή σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Όταν απεβίωσε η Ηγουμένη της Μονής, η Ειρήνη την διαδέχθηκε και επιτέλεσε στο ακέραιο το πνευματικό της έργο. Μάλιστα της δόθηκε το προορατικό χάρισμα, με αποτέλεσμα πλήθος χριστιανών να συρρέει στο μοναστήρι για να ακούσει το λόγο της. Κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 104 χρόνων. Η Οσία διακρίθηκε για την ασκητική της ζωή και για τα θαύματα που πραγματοποίησε. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 28 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Βασιλείας γήινους πάλαι οὐκ ἔτυχες, ἀλλ’ ἄφθαρτων στεφάνων νῦν σὲ ἠξίωσεν, ὁ Νυμφίος σου Χριστὸς ὁ ὡραιότατος ὢ καθιέρωσας σαύτην, ὅλη καρδία καὶ ψυχή, Εἰρήνη Ὁσία Μῆτερ, Χρυσοβαλάντου ἡ δόξα, ἠμῶν δὲ προσφυγὴ καὶ βοήθεια.