Άγιον Όρος: Το ιστορικό κελλί του “Άξιον εστίν” – Εδώ ο Αρχάγγελος Γαβριήλ απήγγειλε τους στίχους… (βίντεο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Κοντά στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές του Αγίου Όρους και σε μία τοποθεσία ευρύτερα γνωστή ως “Λάκκος του Άδειν” βρίσκεται το ιστορικό κελλί του “Άξιον εστίν”.

Εδώ, το 982 μ.Χ ψάλθηκαν για πρώτη φορά προς την Παναγία μας τα λόγια που συνθέτουν τον πασίγνωστο Θεομητορικό ύμνο:

«Άξιον εστίν ως αληθώς,μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
την αειμακάριστον και παναμώμητον και μητέρα του Θεού ημών».

Τους στίχους αυτούς απήγγειλε για πρώτη φορά ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μπροστά στην εικόνα της Παναγίας και έπειτα εξαφανίστηκε προτρέποντας όλους τους χριστιανούς

– “Έτσι να ψάλλετε απο δω και στο εξής, όλοι στη Παναγία μας”

Έκτοτε και με απόφαση του Πατριάρχη, η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές και αποτελεί σήμερα την εφέστιο αλλά και θαυματουργό εικόνα όλου του Αγίου Όρους. Χάριν του παράδοξου αυτού θαύματος μετονομάσθη σε “Άξιον εστίν ” και είναι ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Αθωνικής Πολιτείας. Η εικόνα αυτή, τυγχάνει ιδιαίτερης τιμής και αγάπης από ευλαβείς χριστιανούς ανά την υφήλιο.

3

Σήμερα, 90 χρόνια μετά, το ιστορικό αυτό κελλί παρουσιάζει σημαντικότατες φθορές οι οποίες με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο κρίσιμες. Συγκεκριμένα:

Υπάρχει έντονο πρόβλημα στατικότητας του κτιρίου

Είναι ανάγκη να γίνουν ειδικά αντιπλημμυρικά έργα και στεγανοποίηση των θεμελίων του κτιρίου
Τοίχοι με ρωγμές , διαλυμένες πτέρυγες κ.α

Την ευθύνη της αποκατάστασης έχει αναλάβει ο ιερομόναχος και γέροντας του κελλιού π. Λουκιανός. Με τη βοήθεια της εξαμελούς συνοδείας του, αγωνίζεται με πενιχρά μέσα να ανταπεξέλθει στις πολλαπλές δυσκολίες που προκύπτουν από τη πολυχρόνια εγκατάλειψη του κτιρίου. Με τη φροντίδα της Ι.Μ Παντοκράτορος έχει ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός, υποστήριξης και ενίσχυσης του έργου αναστήλωσης.

Το κελλί του «Άξιον εστίν» ήταν ανέκαθεν ο τόπος ασκήσεως για πολλούς μοναχούς ανά τον κόσμο. Στη χιλιόχρονη πορεία του γνώρισε μεγάλες δόξες και την αποδοχή όχι μόνο των αγιορειτών αλλά και του κάθε πιστού, χάριν του μεγάλου θαύματος που συνέβη εκεί. Όμως το περασμένα αιώνα διλήμματα και προβλήματα που αφορούσαν το ημερολογιακό ζήτημα του ‘24, οδήγησαν το κελλί σε λειψανδρία, με κατάληξη το πνευματικό και κτιριακό μαρασμό.

Σήμερα με την ευλογία της Ι.Μ Παντοκράτορος (στην οποία και ανήκει το κελλί), έχει εγκατασταθεί μια νέα αδερφότητα εκεί που νιώθει έντονα την ιδιαίτερη αγάπη αλλά και ευλογία της Παναγίας, να αποκαταστήσει ένα από τα αρχαιότερα κελλία του Αγίου όρους.

Με την ευχή κάθε σας θεοφιλή επιθυμία και προσπάθεια να ευοδώσει, γεμίζοντας εσάς και τις οικογένειες σας με τους καρπούς του Πνεύματος.

Ο γέρων του Κελλίου,

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ

Πηγή:vimaorthodoxias