Αγία Σοφία: Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης παίρνει τη σκυτάλη για να γίνει τζαμί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


O Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμντουλχαμίτ Γκιούλ, τάχθηκε υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε σημερινές δηλώσεις του.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Γκιουλ σε τηλεοπτικό κανάλι, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσγλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και αναφρόμενος στο θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο για ζήτημα  «κυριαρχικών δικαιωμάτων». Όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εκτόξευσε βολές κατά της Ελλάδας, λέγοντας:

«Η Αθήνα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι, που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε. Ο Μωάμεθ ο Πορθητής κατέλαβε το 1453 την Κωνσταντινούπολη και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, υπάρχουν ντοκουμέντα που το αποδεικνύουν».