Άγιος Δημήτριος Ύδρας: Πανήγυρις και εορτασμός επετείου των 200 ετών του Ιερού Ναού (Φωτο)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Με τη μεγαλοπρέπεια της κατάνυξης και την αρχοντιά της λαμπρότητος, εορτάστηκε στην Ύδρα, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, η Ιερά Μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και Θαυματουργού.

Επίκεντρο του εορτασμού, ο Ιστορικός και περικαλλής Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Δημητρίου, που φέτος συμπληρώνει 200 έτη λειτουργικής ζωής και ενοριακής δράσης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, λίγο πριν την έναρξη του Εσπερινού, έγινε η επίσημη υποδοχή του Ιερού Λειψάνου της Δεξιάς Χειρός του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο έφερε από την Αίγινα ο Αρχιμ. Σάββας Ζέρβας, το εκόμισε στο Ναό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και το παρέλαβε εισοδεύοντας ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος Ιωαννίκιος Καλαφάτης.

Στον Εσπερινό, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος μιλώντας κατάλληλα για τον Άγιο Δημήτριο, την επέτειο των 200 ετών του Ιερού Ναού, που ήταν κατάμεστος από πιστούς τόσο στο εσωτερικό του όσο και στον αύλειο χώρο, κάνοντας παράλληλα ένα ταξίδι αναμνήσεων από την 18ετή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, κάτω από την ποδηγεσία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεροθέου, μαζί με τον νυν Ποιμενάρχη κ. Εφραίμ, ο οποίος συγχοροστάτησε και προσφώνησε με θερμούς λόγους τον άγιο Παροναξίας, ονομάζοντάς τον αδελφό και «σάρκα από τη σάρκα μας».

Ακολούθησε η Λιτανευτική πομπή, μέσα στα γραφικά δρομάκια της Ύδρας και το Λιμάνι, προεξάρχοντος του αγίου Παροναξίας με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, των Αρχών του Νησιού και πλήθους λαού, ενώ προηγούνταν της πομπής οι τρεις Σημαίες, Ελληνική, Βυζαντινή και Υδραϊκή που τις κρατούσαν νέοι και νέες από τα Τμήματα Παραδοσιακού Χορού του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου, και ακολουθούσαν οι Εικόνες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νεκταρίου, που έφεραν στα χέρια τους Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ύδρας και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων στα χέρια των Ιερέων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Εφραίμ, επαίνεσε δημόσια τα νέα παιδιά της Ύδρας και όλους όσους βοήθησαν τους πληγέντες από τα ορμητικά όμβρια ύδατα, μιλώντας πατρικά και τονίζοντας την αξία της αλληλεγγύης, ενώ ευχήθηκε να έχουν τη χάρη και ευλογία του Αγίου Δημητρίου.

Την ημέρα της Εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέστηκε ο Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ και ακολούθησε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του οικείου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.

Στο «Κοινωνικό» μίλησε ο άγιος Κυθήρων, παίρνοντας αφορμή από το Αποστολικό Ανάγνωσμα, το οποίο ερμήνευσε, κάνοντας αναφορά στο λόγο του Θεού και στις προτροπές του Αποστόλου Παύλου προς το μαθητή του Τιμόθεο και την εφαρμογή που βρίσκουν στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου, ενώ παράλληλα μίλησε και για την επέτειο των 200 ετών του Ναού και όσους διακονούν σε αυτό, με πρώτο τον π. Ιωαννίκιο.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Ακίνδυνος Δαρδανός, διάβασε το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β', που απέστειλε για την Εορτή του Ναού μας, και ο Διάκονος π. Νεκτάριος Δαρδανός διάβασε το Ευεργετήριον Γράμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ, το οποίο ο Ποιμενάρχης μας επέδωσε στον π. Ιωαννίκιο.

Στη συνέχεια ο Εφημέριος του Ναού προσφώνησε κατάλληλα τους Αρχιερείς, επιδίδοντας από ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο και ακολούθως, με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τιμήθηκαν με τον «Χρυσούν Σταυρόν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου» οι άνθρωποι που διακονούν στο Ναό (Εφημέριος, Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, Ιεροψάλτες, Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, Νεωκόρος), οι Δωρητές του Ναού και οι Χορηγοί των Εκδηλώσεων «Δημήτρια Ύδρας 2015».

Ευχάριστη έκπληξη, ήταν η προσφορά από μέρους των Ιεροψαλτών, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ενορίας, μιας τιμητικής πλακέτας που φέρει επάνω τη μορφή του Αγίου και παράσταση του Ναού, στον παπα-Ιωαννίκιο, που διακονεί πιστά, με αυταπάρνηση και ζήλο, στο Ναό του Αγίου Δημητρίου για 35 συναπτά έτη.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση των διατελεσάντων Εφημερίων του Ιερού Ναού και τα αποκαλυπτήρια της Αφιερωματικής Στήλης, από τον Ποιμενάρχη μας κ. Εφραίμ και τον Εφημέριο της Ενορίας π. Ιωαννίκιο, ενώ στη συνέχεια Κλήρος και Λαός συμμετείχαν στη δεξίωση που δόθηκε στο Κατάστημα «Ξερή Ελιά», όπου εκτός από τα εδέσματα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και Παραδοσιακούς Χορούς από τα Τμήματα Χορού του Υδραϊκού Ναυτικού Ομίλου, υπό τη χοροδιδασκαλία του κ. Γιώργου Γκολέμη, τον οποίον και η Ενορία τίμησε με το αναμνηστικό μετάλλιο των 200 ετών, διά χειρός του Ποιμενάρχου μας.

Το απόγευμα, στον Ιερό Ναό τελέσθηκε ο μεθέορτος Εσπερινός και εψάλη η Ιερά Παράκλησις του Αγίου Δημητρίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις Ιερές Ακολουθίες λάμπρυνε και έψαλε μεγαλόπρεπα και κατανυκτικά, χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Θεολόγου κ. Στεφάνου Τσάρα, από τα Ιωάννινα, τον οποίο δημόσια επαίνεσε ο Ποιμενάρχης μας κ. Εφραίμ, υπευθνυμίζοντας την αξία της Βυζαντινής Μουσικής και τονίζοντας ότι αυτός ο Χορός των Ιεροψαλτών δίνει μαρτυρία Χριστού, όπως ο Άγιος Δημήτριος, ενώ παράλληλα ο άγιος Ύδρας, απευθυνόμενος στο Χοράρχη κ. Τσάρα που διδάσκει στη Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, είπε: «Μας γεμίζεις με την ελπίδα ότι θα βγάλεις καλούς Ιεροψάλτες, όπως εσύ, που θα αγαπήσουν το ίδιο την Βυζαντινή Μουσική και έτσι θα συνεχίζεται η όμορφη αυτή παράδοση της ψαλτικής τέχνης».

Τις λατρευτικές Εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο, τίμησαν με την παρουσία τους, σύμπας ο Ιερός Κλήρος της Νήσου, ο Αρχιμ. Σάββας Ζέρβας, οι συνοδοί των Μητροπολιτών Κυθήρων και Παροναξίας, Αρχιμ. Φρουμέντιος Δημητρίου και Αρχιδιάκονος Δωρόθεος Βενετσανόπουλος αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Ύδρας Γεώργιος Κουκουδάκης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, οι πρώην Δήμαρχοι Ύδρας Θεόφιλος Σαΐτης, Κωνσταντίνος Αναστόπουλος και Άγγελος Κοτρώνης, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλωτάρχης Λ.Σ. Ιωάννης Κόκιος, οι Διευθυντές των Σχολείων και του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Ύδρας, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και πλήθος λαού, που απέδωσαν τιμή στον Άγιο Δημήτριο και ασπάστηκαν ευλαβικά την Τιμία Χείρα του Αγίου Νεκταρίου.

Ευχή όλων, ο Άγιος Δημήτριος να σκεπάζει την Ενορία του, την Ύδρα, τη Μακεδονία και την Πατρίδα μας γενικότερα, καθώς και κάθε ευλαβική ψυχή που τον αναγνωρίζει ως «αθλήσεως καύχημα» και «συμπαθέστατον Κυρίου μάρτυρα».

0ydra-3

0ydra-4

0ydra-5

0ydra-6

0ydra-8

0ydra-9

0ydra-10

0ydra-12

0ydra-13

0ydra-14

0ydra-15

0ydra-16

0ydra-17

0ydra-18

0ydra-19

0ydra-20

0ydra-21

0ydra-22

0ydra-23

0ydra-24

0ydra-26

0ydra-27

0ydra-28

0ydra-29

0ydra-32

0ydra-33

0ydra-34

0ydra-35

0ydra-36

Πηγή: Romfea.gr