Εορτάζει σήμερα ο Πειραιώτης Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, είναι γνωστό ότι γεννήθηκε στον Πειραιά, στην περιοχή της Καστέλλας, στις 4 Νοεμβρίου του 1929 και ξεκίνησε την Ιεραποστολική του δράση ως κατηχητής στον Άγιο Βασίλειο Πειραιώς.

Παράδοση έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, ώστε να τιμάται πανηγυρικά ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης στα Τίρανα και τον Καθεδρικό Ναό, ως ημέρα κατά την οποία γιορτάζει και την ονομαστική του γιορτή ο Προκαθήμενος της κατ’ Αλβανίαν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο αναστηλωτής Αρχιεπίσκοπος της, κ. κ. Αναστάσιος.

Και φέτος στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, παρόλο που καθημερινή, κατά την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό ήταν κατανυκτική πνευματικά και στον γύρω χώρο γιορτινή και πανηγυρική. Τελέστηκε Θεία Λειτουργία της οποίας προΐστατω ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ενώ συλλειτούργησαν και οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Κορυτσάς κ. Ιωάννης, Φίερι κ. Νικόλαος, Ελμπασάν κ. Αντώνιος, Αμαντίας κ. Ναθαναήλ καθώς και ο Επίσκοπος Βύλλιδος κ. Άστειος. Επίσης πολλοί ιερείς τόσο της περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Τιράνων όσο και των άλλων Μητροπόλεων απ’ όλη τη γεωγραφία της Εκκλησίας. Πρόκειται για ιερείς που είτε χειροτονήθηκαν απ’ τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είτε σπούδασαν ως δικοί του υπότροφοι και σήμερα συντηρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους μέσα από πόρους που με μεγάλους αγώνες ο ίδιος εξασφαλίζει.

Έτσι, για τον κάθε ιερέα αλλά και συνεργάτη της Εκκλησίας και κατ επέκταση για το κάθε μέλος του σώματος Της, η 22α Ιανουαρίου είναι μια καλή χειμερινή ευκαιρία ώστε να εκφραστεί μέσα απ’ τον κοινό εκκλησιασμό και την κατ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο να εκφραστεί η ευγνωμοσύνη για το δώρο αυτό του Θεού της αναστάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της αδυνάτου προβλέψεως πρόοδος της μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, χάριν της σοφής καθοδήγησης και πατρικής αγάπης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.

Εξ ονόματος του πολυπληθούς εκκλησιάσματος το επίσημο ευχαριστήριο και τις ευχές για την ονομαστική γιορτή εξέφρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορυτσάς κ. Ιωάννης, ενώ είχε προηγηθεί το κήρυγμα της ημέρας απ’ τον αρχιμανδρίτη Κοσμά με αναφορά στα πρόσωπα των τιμωμένων αγίων: του αποστόλου Τιμοθέου και του αγ. Αναστασίου του Πέρση.

Ακολούθησε στην Αίθουσα του Συνοδικού Μεγάρου, δίπλα στον Καθεδρικό επίσημη υποδοχή ώστε να εκφράσουν οι πιστοί τις ευχές τους και να πάρουν την ευλογία του εορτάζοντα Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ιδιαίτερα συγκινητική για ακόμη μια φορά ήταν οι εκδηλώσεις αγάπης και οι ανθοδέσμες των παιδιών που φιλοξενούνται στο Σπίτι της Ελπίδας με προσωπική μέριμνα του Αρχιεπισκόπου καθώς και των υπερήλικων γυναικών απ’ το κέντρο Οικογένεια της Αγάπης που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι και πάλι έκφραση της αγάπης του Αρχιεπισκόπου και του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου.

Επίσης, αντιπροσωπείες απ’ τα εκπαιδευτήρια και άλλα κέντρα της Εκκλησίας, συνεργάτες σε διάφορες ιεραποστολικές δράσεις, ιερείς και πιστοί προσήλθαν να ευχηθούν και ευλογηθούν απ’ τον Προκαθήμενο της τοπικής Εκκλησίας και να προσδώσουν με τη χαρά τους νότες θερμότητας στα χειμωνιάτικα Τίρανα.