ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ: Ενθρόνιση της Εικόνας της Παναγίας της Πειραιώτισσας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Η εικόνα της Παναγίας ανευρέθη θαυματουργικώς στον Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιά

- Την ενθρόνιση πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ παρουσία πλήθους πιστών

- Δείτε την ακριβή ονομασία της εικόνας και πώς βρέθηκε

- Φωτογραφίες και βίντεο από τη Θεία Λειτουργία και το κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας

...του Σαράντου Ευσταθόπουλου, Εκδότη Piraeus Press

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάποια τιμή και μεγαλοπρέπεια στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιά, η ενθρόνισης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, της επονομαζόμενης «Εν Πειραιεί Σώτειρας των Ναυτικών και Ναυτιλομένων», χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

ΥΠΟΔΟΧΗ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΤΟ ΝΑΟ

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Παναγιώτου και οι ιερείς του Ναού πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Χριστοδούλου και πρεσβύτερος π. Φανούριος Κατσαρός, υποδέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ στο Ναό, όπου και ενδύθηκε τα αρχιερατική άμφια στο σολέα, ενώπιον των πιστών, σύμφωνα με το παραδοσιακό χριστιανικό τελετουργικό.

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΕΤΑ ΟΡΓΑΝΩΝ!

Έκπληξη της ξεχωριστής τούτης μέρας, οι ψαλμωδίες της πολυπληθούς χορωδίας, με συνοδεία οργάνου (αρμόνιο), που ξάφνιασε ευχάριστα τους πιστούς.

Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθήθηκεν πριν χρόνια σε λιγοστούς κεντρικούς ναούς των Αθηνών, αλλά δεν ευδοκίμησε για διάφορους λόγους.

Η Θεία Λειτουργία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης , ενώ πλήθος πιστών μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων.

Η ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΛΥΒΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Στα πλαίσια της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας, ενώ ξεχωριστή ήταν η στιγμή που διαβάστηκαν τα κόλυβα που είχαν την απεικόνιση της Παναγίας.

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΣΣΑΣ

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Πειραιώτισσας, εντοπίστηκε θαυματουργικώς εντός της Αγίας Τράπεζας του Ναού, όταν ανοίχτηκε δια λόγους εργασιών συντήρησης.

Χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα (1904) και πιθανολογείται ότι τοποθετήθηκε σε εκείνο το σημείο προκειμένου να μην καταστραφεί ή λεηλατηθεί.

Η εικόνα αναγράφει χαρακτηριστικά «Εν Πειραιεί Σώτειρα των Ναυτικών και των Ναυτιλομένων».

Την ενθρόνιση πραγματοποίησε ο κ. Σεραφείμ και πλέον η μνήμη της Παναγίας της Πειραιώτισσας θα τιμάται κάθε χρόνο στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Πειραιά.

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Ο Μητροπολίτης Πειραιά κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος στο σκοπό της ζωής μας, που δεν είναι άλλος από τη σωτηρία της ψυχής μας και τη θέωση.

Έκανε αναφορά και στα μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε για να επιτύχουμε τον τελικό σκοπό (οικογένεια, εργασία κλπ), όπως επίσης και για τη μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουμε οι περισσότεροι, λογίζοντας τα μέσα ως σκοπό και χάνοντας ουσιαστικά το πραγματικό νόημα της ζωής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ, ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Επιβλητική η παρουσία των ανδρών του Λιμενικού Σώματος που έστεκαν έμπροσθεν της εικόνας, αλλά και των ανώτερων αξιωματικών ΠΝ και ΛΣ που παρέστησαν σε αυτήν την τόσο ξεχωριστή μέρα, μεταξύ των οποίων ο Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων εκπροσωπώντας τον ΑΓΕΝ, ο Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Κοντόπουλος Αττικάρχης του Λιμενικού Σώματος, ο Αρχιπλοίαρχος κ. Αλέξανδρος Λαγουρός Κεντρικός Λιμενάρχης Ελευσίνας, ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Λιμενάρχου Πειραιώς Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Παΐσιος, ο τέως Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Κωνσταντίνος Λεοντάρας.

Η φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά χάρισε υπέροχες χριστουγεννιάτικες μελωδίες μετά το πέρας της ενθρόνισης της Παναγίας της Πειραιώτισσας, αποδίδοντας με μοναδικό τρόπο τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Gepostet von Sarados Efstathopoulos am Sonntag, 16. Dezember 2018

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Πίσω από κάθε μορφή εκδήλωσης ή τελετής σαφώς και κρύβονται πάντα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία και συντονίζουν όλες εκείνες τις χρήσιμες «λεπτομέρειες», ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, ιδίως σε ξεχωριστές μέρες όπως η σημερινή.

Καταλυτικός λοιπόν ήταν ο ρόλος του Προϊσταμένου του Ναού Πρωτοπρεσβύτερου π. Ιωάννου Παναγιώτου και του Προέδρου της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδας κ. Μιχάλη Τσιφάκη, ο οποίος συνδράμει αφανώς και πολυποίκιλα στην ευρύτερη κοινωνία του Πειραιά.

Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά των άλλων ιερέων του Ναού, των Επιτρόπων, των δωρητών, των ιεροψαλτών, των νεοκόρων, καθώς και των κυριών που ετοίμασαν ένα ξεχωριστό πρωινό, το οποίο και παρατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

ΚΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Μετά το πέρας της ενθρόνισης της Ιερής Εικόνας της Παναγίας της Πειραιώτισσας, ακολούθησε πλούσιο πρωινό το οποίο επιμελήθηκαν οι «εθελόντριες» της ενορίας - σύμφωνα με το τυπικό της νηστείας των Χριστουγέννων - στο φιλόξενο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς & Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, όπου και πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις μεταξύ των συνδαιτυμόνων.