Νάσος Λιούρας : Ο εκπρόσωπος της International Powerlifting League (IPL) Ελλάδος μας μιλάει για το άθλημα του Δυναμικού Τριάθλου !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


γράφει η Στεφανία Βενιέρη...

Θα μπορούσες με λίγα λόγια να μας περιγράψεις τα πλεονεκτήματα του δυναμικού τριάθλου ως άθλημα ;

Το δυναμικό τρίαθλο μπορεί να βοηθήσει τον οποιονδήποτε αθλητή να γίνει ακόμα καλύτερος στο άθλημα του, βοηθάει τον οποιονδήποτε ασκούμενο με αυτό, να γίνει δυνατότερος στην καθημερινότητά του και φυσικά σε θωρακίζει μυοσκελετικά εφόσον χτίζεις αργά και μεθοδικά την πρόοδό σου.
Το δυναμικό τρίαθλο όπως και η άρση βαρών θεωρώ ότι έχουν μόνο να δώσουν στον υπόλοιπο αθλητισμό αλλά από την άλλη πλευρά, δεν έχουν τίποτα να λάβουν.

Τι σε ώθησε να το επιλέξεις ;

Το ξεκίνημα μου βασίστηκε στην προπόνηση με αντιστάσεις πριν σχεδόν 30 χρόνια, ήμουν πάντα λάτρης των βασικών πολυαρθρικών ασκήσεων με μεγάλα κιλά. Γιατί; Δεν ξέρω, απλά έτσι μου έβγαινε από τότε.. Κάπως έτσι απέκτησα καθημερινή επαφή με το powerlifting χωρίς καν να ξέρω τι είναι αυτό.. Η μετάβαση μου από το απλό συνοικιακό γυμναστήριο στον σύλλογο που αναπτύσσει το άθλημα, ήταν πολύ εύκολη.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το powerlifting ;

Προπονητικά ασχολούμαι με το powerlifting δεκατέσσερα χρόνια, αν έκανα μία σύγκριση στο τρόπο προπόνησης μου ¨τότε και τώρα¨, δεν έχει αλλάξει κάτι, είναι τα ίδια ... Το 2015 έλαβα μέρος στον πρώτο μου αγώνα και από τότε και μετά δεν σταμάτησα να προπονούμαι, να προετοιμάζομαι και να συμμετέχω σε αγώνες.

Πότε ξεκίνησες ως προπονητής ;

Το 2018 γυρνώντας από το πρώτο μίστερ Ολύμπια που έλαβα μέρος, η δημοτική αρχή της Ελευσίνας μου παραχώρησε έναν μικρό χώρο στο Δημοτικό Στάδιο Ελευσίνας όπου από εκεί και πέρα ξεκίνησα το δικό μου προπονητήριο δυναμικού τριάθλου, το οποίο μέχρι και σήμερα είναι το μοναδικό προπονητήριο που αναπτύσσει αποκλειστικά και μόνο το άθλημα του powerlifting. Από τότε απέκτησα τους δικούς μου μαθητές..
Και λέω "μαθητές" και όχι οι "αθλητές" γιατί περισσότερο για εμένα είναι το παιδαγωγικό κομμάτι που παίρνει ένας αθλητής μέσα στο προπονητήριο μας και όχι απλά ένα προπονητικό πρωτόκολλο.

Πως ονειρεύεσαι να εξελιχθεί όλη αυτή η προσπάθεια διάδοσης του αθλήματος ;

Όλη η καθημερινότητά μου και η ζωή μου πλέον είναι χτισμένη στην διάδοση του δυναμικού τριάθλου στον κόσμο.. Ονειρεύομαι σε είκοσι χρόνια από τώρα, να ρωτάμε κάποιον τυχαία στο δρόμο για το τι είναι το δυναμικό τρίαθλο και αυτός να ξέρει να μας απαντήσει..

Σύμφωνα με την εμπειρία σου ως τώρα, το powerlifting πόσο χώρο προσφέρει στην γυναικεία συμμετοχή αλλά και σε άτομα με αναπηρίες ;

Τον Νοέμβριο του 2022 κάναμε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της GPL στην Καλλιθέα. Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε ρεκόρ συμμετοχών στις γυναικείες κατηγορίες, κάτι που εμένα προσωπικά μου φέρνει χαμόγελο και αισιοδοξία. Το γυναικείο σώμα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την προπόνηση με αντιστάσεις και ειδικά από το powerlifting. Τα ωραιότερα αθλητικά κορμιά που έχω δει, τα έχω δει από τα αθλήματα του powerlifting, του στίβου και της άρσης βαρών, 3 αθλήματα που συνδέονται ριζικά μεταξύ τους.
Στον συγκεκριμένο αγώνα επίσης είχαμε δύο συμμετοχές ατόμων με αναπηρίες. Οι αγώνες μας και το προπονητήριο μας είναι ανοιχτό για όλους ! Είναι μεγάλη μας χαρά να προσφέρουμε χαμόγελο και ευχαρίστηση σε αθλητές που ίσως στερούνται άλλων προνομίων στους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους και διοργανώσεις.

Ποια η φήμη του δυναμικού τριάθλου στη χώρα μας ;

Δυστυχώς είναι ένα άθλημα που για κάποιον λόγο είναι συνδεδεμένο με τη χρήση ουσιών και τους τραυματισμούς. Σίγουρα θα έχετε ακούσει και εσείς τι είναι έκφραση "Μην κάνεις βάρη, θα μείνεις κοντός" ή "τόσα βάρη και δεν πονάνε η μέση και τα γόνατα;"..
Ο κόσμος γενικά στερείται της πληροφορίας και της γνώσης και έχει την τάση να παραμένει σε αυτά που οι παππούδες μας μετέδωσαν πριν 50 χρόνια..
Στον αθλητισμό υπάρχει εξέλιξη, μελέτη και εξειδίκευση. Καλό θα είναι να απευθυνθούμε στο αρμόδιο προσωπικό εάν θέλουμε να ασχοληθούμε με κάτι, και ακόμα περισσότερο αν αυτό το κάτι είναι η σωματική μας υγεία και ψυχική ευεξία. Θεωρώ πως το παραπάνω το πετυχαίνεις με τον αθλητισμό και σκοπός μας είναι να το επιτύχουμε και μέσα στο νέο μας προπονητήριο..

Πιστεύεις υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης του αθλήματος, κι αν ναι τι θα πρότεινες ;

Διανύουμε γενικά μία εποχή κουτσομπολιού, κακεντρέχειας και τοξικότητας στην χώρα..
Δεν ξέρω αν στον υπόλοιπο κόσμο είναι έτσι αλλά στην χώρα μου εγώ αυτό διαπιστώνω για την εποχή μας. Για να υπάρξει εξέλιξη σε οτιδήποτε κι αν κάνουμε και όχι αποκλειστικά σε ένα άθλημα θα πρέπει γενικά ο κόσμος να ασχοληθεί με τον ίδιο και την οικογένειά του. Στο να βελτιωθεί ο ίδιος σε αυτό που κάνει και πώς θα βελτιώσει τα παιδιά που έχει υπό την αιγίδα του.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να μεταλαμπαδεύσω στους νέους αθλητές αυτά που ο δικός μου προπονητής μου έμαθε και όπως είπα παραπάνω, δεν μιλάω για κάποιο προπονητικό πρωτόκολλο ή κάποια τεχνική προπόνησης αλλά για την παιδεία και το ήθος που μόνο ένας προπονητής παιδαγωγός μπορεί να δώσει στους νέους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΟ LAS VEGAS ( IPL OLYMPIA ) - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022