Ασταμάτητη Μπαρτσελόνα. Έστειλε μήνυμα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ασταμάτητη μοιάζει η Μπαρτσελόνα στο ξεκίνημα της σεζόν. Ανήμερα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, οι "μπλαουγκράνα" επικράτησαν της Λας Πάλμας με 3-0, σε μια αναμέτρηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών ύστερα από απόφαση της διοίκησης του ισπανικού συλλόγου, μετά την απόρριψη από την Λίγκα του αιτήματος των Καταλανών να αναβληθεί ο αγώνας, στο περιθώριο των συγκρούσεων στη Βαρκελώνη.

Η αναμέτρηση μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Λας Πάλμας ήταν στον… αέρα, μέχρι και λίγα λεπτά πριν τη σέντρα, μιας και οι «μπλαουγκράνα» δεν ήθελαν να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι, λόγω των συγκρούσεων στη Βαρκελώνη, ανήμερα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.
Η  πίεση της Λας Πάλμας

Από την πλευρά της, η Λας Πάλμας ήθελε από την πρώτη στιγμή να γίνει το παιχνίδι. Με τις δυο ομάδες στα αποδυτήρια και τις διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη, απειλούσε να βγει στον αγωνιστικό χώρο. Έτσι θα έπαιρνε το παιχνίδι στα χαρτιά.

Και όχι μόνο αυτό. Οι φιλοξενούμενοι είχαν πάρει ειδική άδεια από την ισπανική Λίγκα για να έχουν στις φανέλες τους τη σημαία της Ισπανίας. Ήθελαν, είπαν, να τονίσουν την ανάγκη για ενότητα.

Η Μπαρτσελόνα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μη γίνει το ματς. Αλλά η διοργανώτρια αρχή δεν δέχτηκε να μη γίνει το παιχνίδι. Δέχτηκε μόνο να γίνει χωρίς κόσμο.

Η συναίνεση της Μπαρτσελόνα, της ομάδας σύμβολο της Καταλονίας, να παίξει αγώνα πρωταθλήματος ενώ οι αστυνομικοί δέρνουν πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, έκανε έξω φρενών τον αντιπρόεδρο της ομάδας, Κάρλες Βιγιαρουμπί, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του.


Γιατί βγήκε να παίξει η Μπαρτσελόνα

Θα περίμενε κανείς πως η Μπάρτσα θα επέλεγε ακόμη και με τον κίνδυνο τιμωρίας να μην αγωνιστεί την ώρα που οι πολίτες της Καταλονίας δέχονται πυρά με πλαστικές σφαίρες. Η άποψη άλλων ήταν πως το να αγωνιστεί, θα ήταν ένδειξη «επανάστασης» στο «καθεστώς» της Μαδρίτης.

Δεν ήταν και το παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα. Η απόφαση για να αγωνιστούν οι «μπλαουγκράνα» είχε να κάνει μόνο με τους βαθμούς που θα έχανε η ομάδα.

«Θα χάναμε έξι βαθμούς. Τρεις από τον μηδενισμό κι άλλους τρεις λόγω τιμωρίας. Η Λίγκα δεν μας άφηνε να αναβάλουμε το παιχνίδι, όπως θέλαμε. Δεν μας άφησαν επιλογή. Εξετάσαμε τις επιλογές μας, μιλήσαμε με στελέχη της διοίκησης και το προπονητικό επιτελείο και αποφασίσαμε ότι το κόστος θα ήταν μεγάλο αν δεν βγαίναμε να παίξουμε. Έτσι, επιλέξαμε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών», είπε Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομένου.
Η ανακοίνωση της Μπάρτσα

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα, αφού πρώτα καταδίκασε τα όσα συμβαίνουν σήμερα (1/10) στην Καταλονία, ανακοίνωσε λίγη ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης ότι το παιχνίδι θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, μιας και η ισπανική ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα των «μπλαουγκράνα» για αναβολή του αγώνα.

«Η Μπαρτσελόνα καταδικάζει όσα λαμβάνουν χώρα σε διάφορα μέρη της Καταλονίας, με σκοπό να αποτρέψουν τους πολίτες να εξασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα και την ελεύθερη γνώμη τους.

Ως επακόλουθο το συμβούλιο του συλλόγου αποφάσισε ότι η ομάδα θα αγωνιστεί κανονικά κόντρα στη Λας Πάλμας, αλλά θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, ακολουθώντας την απαίτηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία αρνήθηκε να αναβάλει τον αγώνα».


Υπήρχε και… παιχνίδι

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, η Μπαρτσελόνα δεν επηρέαστηκε από τα όσα συμβαίνουν στην Καταλονία, επικρατώντας με 3-0 της Λας Πάλμας. Οι «μπλαουγκράνα» πανηγύρισαν το 7/7, συνεχίζοντας απτόητοι την πορεία τους προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Σέρχιο Μπουσκέτς άνοιξε το σκορ στο 49′, για να ακολουθήσουν δύο γκολ από τον Μέσι (70′, 77′). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μέσι έφτασε τις 594 εμφανίσεις με τους «μπλαουγκράνα» και πέρασε στην τρίτη θέση των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στην Μπαρτσελόνα, αφήνοντας πίσω του τον Κάρλες Πουγιόλ (593). Μπροστά από τον Αργεντινό «σούπερ σταρ» βρίσκονται ο Τσάβι Ερνάντεθ με 767 συμμετοχές και ο Αντρές Ινιέστα με 639, ο οποίος επίσης αγωνίστηκε σήμερα, αλλά αποχώρησε τραυματίας.
Τα αποτελέσματα της 7ης αγωνιστικής

Παρασκευή

Θέλτα – Ζιρόνα 3-3 (8′ Σίστο, 16′ Μαξιμιλιάνο Γκόμες, 76′ Βας / 10′ Πορτου, 14′ Στουάνι, 86′ Χουάνπε)

Σάββατο

Ντεπορτίβο – Χετάφε 2-1 (66′ Λούκας Πέρεθ, 87′ Αντόνε / 54′ Αλφρέντ Εντιάιγ)

Σεβίλλη – Μάλαγα 2-0 (68′ πέν. Μπανέγα, 70′ Μουριέλ)

Λεβάντε – Αλαβές 0-2 (33′ Μουνίρ Ελ Χανταντί, 81′ Μεδράν)

Λεγανές – Ατλέτικο 0-0

Κυριακή

Σοθιεδάδ – Μπέτις 4-4 (13′ Ουίλιαν Ζοζέ, 26′ Οϊαρθάμπαλ, 57′ Τσάμπι Πριέτο, 86′ Ντιέγκο Γιορέντε / 6′ Σανάμπρια, 28′ Φεντάλ, 46′ Χοακίν, 84′ Σέρχιο Λεόν)

Μπαρτσελόνα – Λας Πάλμας 3-0 (70′, 77′ Μέσι, 49′ Μπουσκέτς)

Βαλένθια – Μπιλμπάο (19:30)

Βιγιαρεάλ – Έιμπαρ

Ρεάλ – Εσπανιόλ (21:45)

Πηγή: www.newsit.gr