Πότε είναι η γιορτή του Πατέρα 2024

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά την γιορτή της Μητέρας, πλησιάζει και η γιορτή του Πατέρα – Πότε πέφτει και τι συμβολίζει

Η γιορτή του Πατέρα είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου κατά αντιστοιχία με τη γιορτή της μητέρας. Δεν αφορά μόνο τους πατεράδες, αλλά την πατρότητα γενικά και την συνεισφορά των μπαμπάδων στο κοινωνικό σύνολο.

Στην ουσία είναι μια γιορτή που έχει ως στόχο να δείξει ότι ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν της μητέρας δεδομένου ότι πολύ συχνά στην κοινωνία μας οι μπαμπάδες περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Η αλήθεια είναι ότι η γιορτή του πατέρα θεωρείται λιγότερο γνωστή σε σχέση με τη γιορτή της μητέρας. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να τονίζεται και ο ρόλος του πατέρα, επομένως μια μέρα το χρόνο όλοι οι πατεράδες δικαιούνται να γιορτάζουν.

Η γιορτή ξεκίνησε από την Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα εμπνευσμένη από την πρώτη γιορτή της μητέρας. Ωστόσο δεν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση και έμεινε στο περιθώριο για αρκετά χρόνια.

Αν και έγιναν κάποιες σπασμωδικές απόπειρες για επισημοποίηση της γιορτής, μόλις το 1966 καθιερώθηκε επίσημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Lyndon Johnson και οριστικοποιήθηκε το 1972 από τον πρόεδρο Νίξον.

Στην Ελλάδα η γιορτή καθιερώθηκε από τον τον σύλλογο διαζευγμένων αντρών, λόγω της απαξίωσης που αντιμετώπιζαν οι πατεράδες από τα δικαστήρια σχετικά με την επιμέλεια των παιδιών όταν εκδικάζονταν τα διαζύγια.

Σήμερα η γιορτή έχει εθιμοτυπικό χαρακτήρα ως συμπληρωματική της γιορτής της μητέρας.

Πότε πέφτει η γιορτή του Πατέρα

Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αλλάζει από χώρα σε χώρα. Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η γιορτή του πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.

Κάθε χρόνο πέφτει με διαφορά μίας ή δύο ημερών σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή για το 2024 η γιορτή του πατέρα πέφτει την Κυριακή στις 16 Ιουνίου.

Ενδεικτικά για τα επόμενα χρόνια η γιορτή του πατέρα θα γιορταστεί:

  • Γιορτή του πατέρα 2025: Κυριακή 15 Ιουνίου
  • Γιορτή του πατέρα 2026: Κυριακή 21 Ιουνίου

Με πληροφορίες από coolweb