Αuτό είναι το επıκίνδuνо τσάι πоυ κυκλоφоρεί στην Ελλάδα και είναι βλαβερó για την ανθρώπıνη υγεία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Eιδοποίηση RASFF για τσάι που ενέχει κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

30 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ενημερώθηκαν από την Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF), για πιθανό κίνδυνο από τσάι προέλευσης Κίνας που διανέμεται μέσω Ολλανδίας και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το τσάι μετά από αναλύσεις βρέθηκε με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλουμίνιο (1902 mg/kg). Δεδομένης της ανθεκτικότητας του αλουμινίου στο σώμα, η EFSA που έχει συσχετίσει την πρόσληψη αλουμινίου μέσω της διατροφής με τη νόσο Αλτσχάιμερ, έκρινε ότι θα πρέπει να καθοριστεί μια ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) 1 mg/kg σωματικού βάρους/εβδομάδα.

Αρκετές μελέτες σε ζώα καταδεικνύουν επιβλαβείς επιδράσεις στους όρχεις, τα έμβρυα και το ώριμο ή αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα μετά τη χορήγηση διατροφικών ενώσεων αλουμινίου. Η νευροτοξικότητα του αλουμινίου για ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, επομένως εκτίθενται χρόνια σε υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου, έχει αποδειχθεί. Το αλουμίνιο έχει επίσης προταθεί ότι σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες στον άνθρωπο.

Πρόκειται για το τσάι Matcha SHAN WAI SHAN 80gr προέλευσης Κίνας, με ημερομηνία Best Before  30/06/2026.

br