Προσοχή σε Αθήνα και Πειραιά: Μείνετε μέσα στο σπίτι!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δύσκολη η σημερινή μέρα για όλη την Αθήνα, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά στους πρόποδες της Πάρνηθας έχουν διαχυθεί σχεδόν σε όλη την πόλη. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες το πρωί από τη Φυλή και έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις φτάνοντας ως την Πάρνηθα, έχει σκεπάσει την Αθήνα με καπνό.

Καπνός και μυρωδιά καμένου κάνουν πολύ δύσκολη της κατάσταση, ειδικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε ένα πέπλο καπνού να έχει καλύψει τον ουρανό.

Οι καπνοί έχουν σκεπάσει μέχρι και την Ακρόπολη, ενδεικτικό του μεγέθους που έχει λάβει η φωτιά που κινείται στις πλαγιές της Πάρνηθας.
Βίντεο που έκανε τον γύρο των κοινωνικών δικτύων από χθες βράδυ έδειξε τον πυκνό καπνό να έχει σκεπάσει την Ακρόπολη και να παραμένει μέχρι τις βραδινές ώρες, αλλά και την Πάρνηθα, κόκκινη από τις φλόγες, στο φόντο.

Το βίντεο είναι του Άρη Μεσσήνη, επικεφαλής στο Γαλλικό Πρακτορείο.


Δείτε φωτογραφίες και βίντεο


Μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του αέρα

Ο καπνός από τη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή και επεκτάθηκε γρήγορα έχει σκεπάσει τον ουρανό σε πολλές περιοχές της Αττικής, δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών συστήνει μάλιστα προσοχή, τονίζοντας: «Όπως προέβλεψε η επιχειρησιακή μονάδα ΥΠΑΤΙΑ του Ινστιτούτου ΙΕΠΒΑ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η ποιότητα του αέρα σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής επιβαρύνεται σταδιακά με αύξηση των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 ιδιαίτερα σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων Δυτικής Αθήνας και Πειραιά.

Στις ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές συνιστάται για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άτομα με καρδιοαναπνευστικές παθήσεις) η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα.

Μπορείτε να παρακολουθείτε την ποιότητα του αέρα εδώ: https://air-quality.gr/ όπου οπτικοποιούνται τα δεδομένα των μετρήσεων σε ωριαία βάση».

Μαγιορκίνης: Μείνετε μέσα στο σπίτι με κλειστά παράθυρα

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς θα προστατευτούν οι πολίτες από τους καπνούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα λόγω των φωτιών που μαίνονται στη χώρα.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο MEGA πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι οι πιο ευάλωτοι στην εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως προβλήματα αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», δήλωσε.

Ο επίκουρους καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ συμβούλεψε τους πολίτες να μείνουν μέσα στο σπίτι τους και να κλείσουν τα παράθυρα.

«Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους».

Η χρήση μάσκας – και ιδιαίτερα η μάσκα υψηλής προστασίας – μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των μεγαλύτερων σωματιδίων που βρίσκονται στον αέρα, ενώ ο κος Μαγιορκίνης τόνισε πως εάν δεν βρέξει ή δεν φυσήξει άνεμος για κάποιες μέρες μετά την παύση των φωτιών θα υπάρχουν σωματίδια στην ατμόσφαιρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτο βίντεο – Η Ακρόπολη «τυλιγμένη» στους καπνούς και η Πάρνηθα στις φλόγες σε ένα πλάνο