Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις φάκελοι για ξυλοδαρμό και κακοποιήσεις

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το κουβάρι των καταγγελιών για τη σεξουαλική κακοποίηση και τους ξυλοδαρμούς στα παιδιά που ζούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» προσπαθούν να ξεδιαλύνουν οι αστυνομικοί

Σε τρία περιστατικά εστιάζουν οι Αρχές την έρευνά τους για να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των σοβαρών καταγγελιών για σεξουαλικά εγκλήματα και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.

Το πρώτο αφορά σε μυστηριώδη κλοπή σε δομή της Κιβωτού στο Βόλο. Η κλοπή αυτή έφερε μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΜΚΟ, ενώ φαίνεται ότι κάπως μπορεί να συνδέεται με ξυλοδαρμούς φιλοξενουμένων στη δομή που ακολούθησαν. Ο ξυλοδαρμός, σύμφωνα με μία από τις καταγγελίες που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών, έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο της Κιβωτού στο Βόλο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ως θύματα φέρονται φιλοξενούμενοι που θεωρήθηκαν ύποπτοι για την κλοπή και ως δράστες εργαζόμενοι της δομής που στο παρελθόν είχαν υπάρξει -ως παιδιά τότε- και αυτοί φιλοξενούμενοι της Κιβωτού.

Ο ξυλοδαρμός αυτός έγινε αιτία για να δημιουργηθεί «θόρυβος» γύρω από τη μυστηριώδη κλοπή, η οποία ούτως ή άλλως αποτελούσε αντικείμενο έρευνας για την Ασφάλεια Βόλου που είχε ενημερωθεί επισήμως για το συμβάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο περιστατικά, η μυστηριώδης κλοπή και ο ξυλοδαρμός, μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά αξιοποιήσιμα στοιχεία συνολικά για τη διερευνώμενη υπόθεση.

Το δεύτερο περιστατικό που μπαίνει στο μικροσκόπιο των Αρχών αφορά σε επεισόδιο που είχε λάβει χώρα το 2021 σε δομή της Κιβωτού σε νησί. Εκεί ένας νεαρός φέρεται να έγινε αυτόπτης μάρτυρας σεξουαλικής κακοποίησης συγκατοίκου του. Χωρίς να το θέλει φέρεται να είδε τη σοκαριστική σκηνή μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο, ωστόσο, τότε το θύμα δεν ήθελε να καταγγείλει το στέλεχος της ΜΚΟ που το κακοποιούσε σεξουαλικά. Ο αυτόπτης μάρτυρας του 2021 κλήθηκε προχθές Πέμπτη για κατάθεση από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.

Το τρίτο περιστατικό που θα ερευνηθεί ενδελεχώς αφορά στην καταγγελία 19χρονου ότι έπεσε -ενώ ήταν ακόμα ανήλικος- θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από στέλεχος της Κιβωτού. Ο 19χρονος ζούσε στο παρελθόν σε εγκαταστάσεις της ΜΚΟ σε επαρχιακή πόλη, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που κλήθηκε για κατάθεση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καθώς η καταγγελία του θεωρείται η πιο σοβαρή από όλες τις άλλες που έχουν γίνει γνωστές στις Αρχές.

Σημειώνεται ότι ο φάκελος της υπόθεσης έχει επιστρέψει από την ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. σχολίαζαν ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, γιατί δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η έρευνα στρέφεται γύρω από παιδιά».

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη καταγγελία έγινε στον «Συνήγορο του Πολίτη» το καλοκαίρι και από εκεί ξεκίνησε η έρευνα σε δομές της «Κιβωτού» τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας συγκεντρώθηκαν στοιχεία για «προβληματικές» συμπεριφορές σε βάρος ανήλικων, τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία που διέταξε και την προκαταρκτική εξέταση από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων.